Zobacz pełną wersję : Symbian : Sygic wersja 7.71 by Xury

Strony : 1 [2] 3 4 5

tomaszy
11-05-09, 17:21
te prędkości to jest jakieś nieporozumnienie!!!! na obwodnicy w jedną stronę mam 110 a w drugą 100 a po za tym na ulicach gdzie stoi znak 60 mi wyświetla że mogę 90!!!! lepiej to wyłączyć ja tak zrobiłem:)

colgatesr
11-05-09, 22:36
Witam,

Niestety, pomimo przebrnięcia przez cały temat i kilkukrotnej instalacji nawigacja nie uruchamia się.
Nokia e66, nie jest złamana, ale mam certyfikat. Wrzuciłem na kartę pamięci (poprzez podłączenie w trybie pamięci masowej) podpisany plik z pierwszej strony pod czerwoną "uwagą", wrzuciłem mapy do folderu maps. Instalacja z karty przebiega bezproblemowo, ale przy próbie uruchomienia wyskakuje błąd "low disk space!". Na karcie pamięci jeszcze wolne ok. 900MB, w pamięci telefonu ok 95 MB.
Od razu uprzedzam pytanie - nie skopiowałem katalogu drive i res, ponieważ nie wiem gdzie je znaleźć - jest mowa o paczce w pierwszym poście, ale nie mogę ich tam znaleźć :-(
Będę wdzięczny za pomoc.

I jeszcze jedno pytanie - gdzie wrzucić głosy Czesia?

Pozdrawiam
Piotr

xury
11-05-09, 23:24
Na wszystkie Twoje pytania odpowiedzi znajdują się w pierwszym poście.
Trzeba najpierw ściągnąć paczkę z pierwszego linku (nad czerwonym napisem). Skopiować foldery drive, res, maps na kartę, a następnie zainstalować samą instalkę z drugiego linku (pod czerwonym napisem.
Co do powiadomień Czesia to też jest opisane gdzie wgrać.

Trochę poprawiłem czytelność pierwszego postu. Myślę, że teraz będzie wszystko zrozumiałe.

noizo
12-05-09, 14:35
Witam.

Czy podpowiecie mi gdzie mogę znaleźć głos Czesia do Sygica? Mam komunikaty POI, a chciał bym wszystkie komunikaty, jak to ma miejsce w Garmin.

Pozdrawiam

mrtur
12-05-09, 14:40
Oj nie chciało się czytać wątku od początku...... cofnij się do postu#199 to samo się dotyczy Czesia

noizo
12-05-09, 15:29
A właśnie że czytałem :)
Myślałem ze może ja coś przegapiłem.
Anyway "misiaczki na drodze" jest gites :)

1kjan
12-05-09, 16:14
Zwracam sie Xurego /jako do ojca i matki Sygica ha ha ha, rep dla Ciebie Mistrzu za ostatnie poprawki!/ i innych, ktorzy sie moze orientuja w temacie. Mianowice w dziale Sygic 7.70 wyczytalem na temat modyfikacji w pliku setting.ini cos takiego co teraz zacytuje:
wypowiedz Kubka - " ... lub zwiększyć fps (sam ustawiłem sobie 16 - aplikacja płynniej jakby chodzi...),
oraz
wypowiedz Kluska - "... nawigacja nie klatkuje, mam ustawione 20 fps...".
Wypowiedzcie sie na ten temat, czy to rzeczywiscie pomoze?
Ja mialem w wersji tej sprzed 7 maja zmodyfikowane fps na 20.0 ale prawde mowiac trudno mi ocenic albo porownac czy to cos dalo,moze jakbym mial 2 komorki obok siebie...Moze fachowcy powiedza czy modyfikacja ta jest mozliwa w nowszej wersji 7.71 i czy cos zmienia?

xury
12-05-09, 16:49
Ja tam też różnicy nie widziałem. Zostawiam na 8.0 bo mi tak odpowiada.

kubek
12-05-09, 20:32
Prawda jest taka że widać różnicę (być może podświadomie) gdy skręcisz w prawo o 90 st. na przykład. Program płynnie obraca mapę.
W rzeczywistości przestawiłem sobie znów na 8, bo skoro nie i tak nie patrzysz ciągle na telefon, a fps na pewno jakoś tam obciąża proca, to wróciłem do defaulta.
Nie jest to zmiana jakaś tam znacząca i nie poprawia jakoś super-mega-niesamowicie.

werner510werner510
12-05-09, 23:00
bardzo pomocny programik! podziękowania dla xury! działa na noki e63!

tmt69
13-05-09, 14:27
Po wrzuceniu najnowszych poi nie mogę wejść w zakładkę zarządzaj poi ponieważ wywala nieoczekiwany błąd po czym cała aplikacja zamyka się.Czym jest to spowodowane?

ewger
13-05-09, 14:47
czy ta mapa działa na nokia 6650 z GPS czy ktoś to testował proszę o kontakt gg 2707416 lub SKYPE :Ewa 1974 ?

PSony3
13-05-09, 16:53
U mnie powodem takiego błędu były ikony, miały za duży rozmiar i zapisane były jako 24 bitowe a powinny być 8 bitów lub 32

miszka85
13-05-09, 20:04
czy moglby ktos podpowiedziec co mam zrobic z ta instalka bo wychodzi blad certyfikatu.nie
wiem jak go podpisac.jakim programem to zrobic.

MBabelek
13-05-09, 21:32
wszystko jest na forum...
1. wyrobić certyfikat pod IMEI
2. tzw. "złamać system"

trewo
15-05-09, 09:14
takie moje spostrzeżenie po przebytej trasie pol-deu-ndl-bel-fra-gbr i z powrotem.

w Holandii i w Belgi zdarzyły się dziwne sytuację otóż kieruje na trasę niewłaściwą ale głosowa podpowiedź jest prawidłowa, zrobił to kilka razy na dużych "skrzyżowaniach" autostrad ale i również na zwykłym zjeździe np: w belgi kolo Gent lub niedaleko Oldenzaal. Dodatkowo GBR, mapka którą ściągnąłem 2009.03 nie można wyszukiwać miejsca docelowego, pojawia się zrzut błędu (nie pamiętam numerka) i wywala aplikacje, sama mapka jest ok bo np: można wejść przez przeglądanie, istnieje możliwość wyznaczenia trasy z GBR do Francji w drugą stronę wywala błąd jak wybieram dokladny adres nie ma znaczenia czy szukam po mieście czy po kodzie pocztowym itd

przetestuje nową wersje udostępnioną przez Xurego na UIQ, dam znać jak to wygląda.

mac88
15-05-09, 18:43
Czy przy używaniu wymaga połączenia z internetem/GPRS?
Dzieki za info. Próbowałem sam przelecieć przez wątek, ale jego obszerność mnie przerosła.

rafaum
15-05-09, 19:11
Czy przy używaniu wymaga połączenia z internetem/GPRS?
Dzieki za info. Próbowałem sam przelecieć przez wątek, ale jego obszerność mnie przerosła.
tylko jesli masz wlaczone Wspomaganie AGPS, wtedy przesyl danych wynosi ok 5kb, jednorazowo, w celu przyspieszenia namierzenia cie przez satelity

Fruttis
15-05-09, 19:38
Miałem wcześniej zainstalowaną wersję 7.7 i teraz jak robię nową instalkę 7.71 to za każdym razem wywala mi od razu "Błąd certyfikatu Skontaktuj się z dostawcą" Odinstalowałem starą wersję i czyściłem kartę i dalej to samo. Sama aktualizacja też wywala ten błąd. Kopiowałem również plik license.txt do nowej instalki i nici :cool:

MBabelek
15-05-09, 19:45
przeczytaj mój post wyżej

djpj1
15-05-09, 19:48
Miałem wcześniej zainstalowaną wersję 7.7 i teraz jak robię nową instalkę 7.71 to za każdym razem wywala mi od razu "Błąd certyfikatu Skontaktuj się z dostawcą" Odinstalowałem starą wersję i czyściłem kartę i dalej to samo. Sama aktualizacja też wywala ten błąd. Kopiowałem również plik license.txt do nowej instalki i nici :cool:

musisz podpisac plik sis

Altruista
16-05-09, 15:45
skąd mogę wziąć do tego punkty POI?

rafalg26
16-05-09, 16:38
witam najlepiej z poiplaza

polskou
16-05-09, 17:46
witam najlepiej z poiplazai musisz je jezeki wezmies z poi plaza przekonwertowac bo zawieszaja sygica

mrtur
16-05-09, 18:29
skąd mogę wziąć do tego punkty POI?
Poczekaj chwilę właśnie kończę prawie 1000 kategorii(prawie pełna paczka z miplo)

polskou
16-05-09, 20:14
Poczekaj chwilę właśnie kończę prawie 1000 kategorii(prawie pełna paczka z miplo)
przekonwekonwertowane??

mrtur
17-05-09, 11:09
TAK tutaj (http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?p=110683#post110683)

cuzyn74
17-05-09, 18:14
Sygic tak mi sie spodobal, ze Garmina, Nokie map /a Tom Toma to juz dawno/ zepchnalem na 2 plan. Sygic nadąża za autem, nie klatkuje. Podoba mi sie m.in. fajna jego cecha a mianowicie to ze Sygic ma wlasną, niezalezna od ustawien telefonu jasnosc wyswietlacza. Mam jasnosc wyswietlacza komorki ustawioną ze wzgledu na oszczednosc na minimum ale przeciez jak sie ustawi komorke na podszybiu w aucie to nic nie widac bo to przeciez w sloncu i tu sie przydaje niezalezne ustawienie wyswietlacza na max. To jest dobre!
Mam pytania:
-gdzie sie ustawia wyłączenie danego obszaru z jazdy? Widzialem raz takie kolko na mapie do zakreslenia ale juz potem nie moglem na to trafić!
-jak czyta sie slowo "Sygic" ? Czy fonetycznie to "sajdżik" czy moze jakos inaczej ?
Prosze o odpowiedz zwlaszcza na pierwsze pytanie.
Pozdrawiam, zwlaszcza Mistrza Xurego!!!
Witam, co do podświetlenia to w garminie ok,co do pokrycia polski w sygic to kicha ,brak ronda, jedynego w mieście ,Dębno (zachodniopomorskie),

Emilek507
17-05-09, 19:21
a nie da sie tak zrobić żeby tej nowej instalki Sygica z pierwszej strony nie trzeba było podpisywać ? mam nie shakowanego symbiana :(

pytam tak z ciekawości.

mrtur
17-05-09, 19:49
Nie, albo kup legala ;)

xury
17-05-09, 20:28
Witam, co do podświetlenia to w garminie ok,co do pokrycia polski w sygic to kicha ,brak ronda, jedynego w mieście ,Dębno (zachodniopomorskie),

To że brak ronda według ciebie oznacza kiepskie pokrycie ? Nie będę polemizował. Ja próbowałem jeździć na Garminie po mieście. Zazwyczaj nie patrzę tylko słucham komend. Jazda na Garminie kosztowała mnie dwie godziny straty kiedy garmin powiedział mi o skręcie po tym jak przejechałem skrzyżowanie w Warszawie w godzinach szczytu. Po tym jak stałem już w korku próbując wrócić na trasę Garmin poleciał z karty w kosmos.Zgadzam się z tym że Garmin ma lepsze mapy pod względem adresowym, ale dopuki nie bedzie działał bardziej wydajnie i nie będzie miał opcji dodawania dowolnego zwięku do dowolnej kategorii POI nie zamierzam go instalować.

zajac1978
17-05-09, 22:00
witam wszystkich mam maly problem z mapami .sciagnolem sobie mape belgii z pierwszej strony zaladowalem do maps ale program nie widzi mapy.w pierwszym poscie napisane jest ze plik mapy powinien byc pak,taki mam prosze o pomoc

mrtur
18-05-09, 04:34
Mapę masz w katalogu Karta pamięci:\Maps\BEL i tam plik pak?
W katalogu Map są pliki nlm otwórz je i zobacz czy masz wpis

[BEL]
provider=TA
mapRelease=2009.03
detail=full
speedcam=yes
speedCamRelease=2009.03.05

Powinien on być w pliku McGuider 2009.mlm

zajac1978
18-05-09, 07:49
Tak mam sprawdzilem w x plorer .wchodze w nawigacje wybieram zestaw map gdzie jest mapa i wyskakuje mi komunikat (nie zaladowano map)o co chodzi?

mrtur
18-05-09, 08:59
Przed chwilą na próbę zassałem Belgię. Ponieważ mam tylko plik Polska.mlm otworzyłem go i wpisałem linijkę,którą Ci podałem powyżej. Odpaliłem Sygica jako wybór mapy jest dalej Polska ale jak ją pomniejszę to widać Brussel, najeżdżam kursorem,przybliżam i jest Belgia.

zajac1978
18-05-09, 18:29
tak zrobilem kolego mrtur ,dodalem plik mlm wybralem w przylacz mapy i nadal to samo nie zaladowano map.co jest grane,bardzo chcialbym wyprobowac ta nawigacje tylko ta mapa help

adas
18-05-09, 18:57
witam wszystkich mam maly problem z mapami .sciagnolem sobie mape belgii z pierwszej strony zaladowalem do maps ...

Dokładniej powinno być: do maps/bel/bel.pak ?

zdrówka
adas

mrtur
18-05-09, 19:25
Dokładniej powinno być: do maps/bel/bel.pak ?

zdrówka
adas
Mapa jak wyżej(czyli tak jak podał adas) ale "belgia.mlm" już tylko do Maps

zajac1978
18-05-09, 19:36
tak mam i nie wyswietla mapy

zajac1978
18-05-09, 20:18
poradzilem sobie . w folderze maps utworzylem folder bel. i tam wrzucilem bel pak.i dziala .zobacze jutro jak dziala dzieki bardzo za pomoc

PSony3
18-05-09, 21:36
Dziś zmieniłem McGuidera 7.70 na Sygic 7.71 instalacja przebiegła bezproblemowo. Załadowałem do niego poi całą paczkę, około 1000 bo tak było najszybciej i po tym zabiegu uruchamianie nawigacji i jakiekolwiek ruchy po menu stały się męczarnią, trzeba było czekać około 30 sekund na jakąkolwiek reakcje. Nie pozostało więc nic innego jak wziąć się do pracy i przesiać te poiki, wywaliłem jakieś 400 plików upi i bmp, po tym zabiegu już można było w miare normalnie poruszać się po menu chociaż wejście w opcje przeglądaj mapę i zarządzaj poi nadal trwa około 10 sekund. Zaznaczam że włączonych poi (tak żeby pokazywało je na mapie) mam ze 40. Teraz moje pytanie czy inni też zaobserwowali takie problemy, czy ja może coś pokićkałem ? I mała prośba czy może mi ktoś powiedzieć czy w tej nawi można edytować i usuwać ulubione miejsca (jak to zrobić), bo że można dodawać to wiem .

mrtur
19-05-09, 05:07
http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?t=12864 To po pierwsze. Zacznij od pierwszego postu. WYRAŹNIE napisałem aby nie wgrywać wszystkich POI. Program przymuli i tyle i jest to normalne i nie ważne,że wgrałeś 1000 a zaznaczyłeś tylko 40.Wgraj tylko te co są Ci potrzebne a zobaczysz,że będzie lepiej.

Menu->zarządzanie POI->Usuń POI->Ulubione i tam zaznaczasz ten który chcesz usunąć i wciskasz OK a potem potwierdzasz.

yello
19-05-09, 15:57
http://img217.imageshack.us/img217/572/screenshot0010w.jpg

Panowie czy przedstawione powyżej opcje tj. :

Asystent pasa ruchu
Znaki miast na które trzeba się kierować

Są właśnie w tej wersji ? - 7.71 by Xury, o której mowa w tym Topiku - czy ktoś to używa ;)

Pozdrawiam Serdecznie

xury
19-05-09, 16:58
Tak w tej wersji jest to wszystko. Pierwszy post aktualizuję w miarę ukazywania się nowości.

zajac1978
19-05-09, 18:00
witam wszystkich.testowalem dzisiaj ta nawigacje i powiem ze jest niezla;podoba mi sie w niej wyznaczanie pasow ruchu i plynnosc .gdy wpisuje adres odrazu wyskakuja propozycje w garminie tego nie mialem.tylko jedneej rzeczy mi brakuje.nawigacja nie pokazuje mi fotoradarow.tutaj gdzie mieszkam jest ich od cholery (belgia).w opcjach zaawansowanych ustawilem /pokaz fotoradary/ale dalej ich niema.macie moze pomysla ?

MBabelek
19-05-09, 18:08
a wgrałeś fotoradary belgijskie ? w poście są : ale polskie

zajac1978
19-05-09, 18:25
nie nie wrzucilem .a moze wiesz MBabelek gdzie ich szukac ?

zajac1978
19-05-09, 19:12
znalazlem bel.cam bylo razem z mapa belgii tylko gdzie to wrzucic ?

yello
19-05-09, 20:08
n95 8GB

Panowie mam pytanie.. Jak powyżej mam nokie N95 8GB, załamany symbian, po instalacji (już prawidłowej :)) wrzućiłem także plik z podmienionymi prędkościami na autostradzie umieszczony w topiku a także radary od mrtur.

Powiedźcie jak jest u Was ? .. Mi na trasie tak logowała (przycinało) że naprawdę porażka .. Czy u was chodzi płynnie ? , mam nadzieje że tak ;). Wierzę w to że aplikacja jest ok, bo sporo opinii jest bardzo pochlebnych więc co jest nie tak ?!. Zrobiłem reinstal i jutro zobaczę czy pomoże, bez wgrywania żadnych dodatków, tylko pliki Xurego.

u mnie wyglądało to tak np. że:
1.przejechałem przez Wisłe a mapa pokazuje że jeszcze na pierwszym brzegu jestem ;)
2. przejechałem rondo a mapa pokazuje że jeszcze jestem przed nim..

tnie sie strasznie - gorzej niż Garmin.

Mam nadzieje że reinstal pomoże.

Pozdrawiam !:)

mrtur
19-05-09, 20:39
znalazlem bel.cam bylo razem z mapa belgii tylko gdzie to wrzucic ?
Ten plik wrzucasz do Maps\BEL tam gdzie bel.pak. Rozejrzę się i jak znajdę jakąś paczkę radarów na Belgię to Ci podeślę ale nie obiecuję. Chyba,że gdzieś znajdziesz to zapodaj linka(na PW!) a przerobię.

Yello Zdecydowanie coś nie tak. Sygic to w tej chwili nr1 dla mnie i naprawdę z taką ilością punktów co Ty wgrałeś MUSI śmigać bez,żadnych zacięć. Co jest tego przyczyną nie wiem.

yello
19-05-09, 20:52
mrtur
No właśnie mi się też wydaje że to jest i będzie dla mnie n1 - czyli taka navi jakiej długo szukałem..
Kuurdę, bo wiesz wgrałem te Twoje Radary z AutoMapy, i coś tam jeszcze, nie wiem czy to to, poza tym 95 ma chyba ok moc obliczeniową ..
będę walczył o ten program ;) .. Może reinstal pomoże, a może koś na coś wpadnie :)

Pozdrawiam.

mrtur
19-05-09, 21:16
Cóż Ci mogę poradzić. Jeżdżę z tymi radarami i na pewno jest OK. Spróbuj odinstalować Sygica i wszystko wyczyścić. Zainstaluj jeszcze raz, wypróbuj a potem wgraj radary i wypróbuj ponownie. Jeśli zacina "goły" Sygic to format telefonu na pewno pomoże. Wiem to boli ale to najskuteczniejsza metoda lub poczekaj może ktoś zna rozwiązanie.

yello
19-05-09, 21:20
mrtur
Powiedz Czy Tobie to śmiga płynnie ? po wgraniu radarów z AM i są głosy Radarów ?
http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?t=11841
bo u mnie się tnie i nie ma głosów :(.

A to co jeszcze mi się tnie to :

*+ , #- klatkuje strasznie

ta tablica co zjeżdża z góry (nazwa drogi, numer drogi), też klatkuje .. strasznie.

Pozdrawiam :)

YoungHustla
19-05-09, 21:24
Ja używam tych radarów na N95 8GB i nic się nie przycina. Być może dlatego że wyłączyłem wyświetlanie zbędnych POI. ;)

yello
19-05-09, 21:27
YoungHustla
A masz głosy normalnie ?

YoungHustla
19-05-09, 21:31
Tak, normalnie mówi komunikaty np. 'Uwaga! Fotoradar 100km/h"

yello
19-05-09, 21:47
i masz te radary od mrtur
z postu: http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?t=11841

tak?

Pozdrawiam ;)

Ok jutro powalczę z Radarami, jak nie będzie szło to się na prv odezwę :uśmiech:

Mam nadzieje że tnięcie ustąpi - poszedłem za Twoją radą i usunąłem niepotrzebne POI, sporo tego było ..

Pozdrawiam ! i dziękuję.. :oczko:

zajac1978
20-05-09, 12:14
witam wszystkich-:) dzieki za porade mrtur,zrobilem tak jak radziles i fotoradarki wyswietla rewelacja i do tego koleszka czesio wymiata .jak narazie to jestem mile zaskoczony ta nawigacja.wczesniej poruszalem sie z garminem ale sygic spycha go umnie na drugi plan.tak jak kolega mrtur stwierdzam fakt cyt:Sygic to w tej chwili nr1

yello
21-05-09, 09:21
Przede wszystkim dziękuję Panowie
Xury , mrtur , YoungHustla

Tnięcie ustąpiło. Reinstal plus usunięcie zbędnych POI, pomogło, dodałem rozszerzone Radary murtur'a i wszytko śmiga OK. Może nie aż tak płynnie jak CoPilot, ale inne funkcje tego programu sprawiają że można zapomnieć o mini niedogodnościach :).

Dwa spostrzeżenia mam do obgadania.
Jedna to to że tablice pokazujące na jaki kierunek ma się jechać jakoś za późno się odświeżają, chodzi o to że jak się zmieni już kierunek podróży to one jeszcze pokazują ten poprzedni, trochę to mylące jest (testowane w mieście, może tu za dużo zmian jest dla mapy:) - proszę o opinie)
Druga rzecz to Radaro - POI zauważyliście że jako poi są one wyświetlane w promieniu od nas a nie tylko na trasie po której jedziemy, daje to to że pokazują nam suszarki które są np. 2,3 ulice obok nas w ogóle nie na naszej trasie :/ - macie na to jakiś sposób ?

Na koniec mały bonus, myślę że głównię dla Xurego i Mrtura, i dla tych wszystkich co chcą się pobawić głosami do naVi.
Programik do tworzenia głosów mówionych :) - mam nadzieję że go jeszcze nie znacie ;).
Dobrze by było jak by go ktoś może jako osobny Topik zrobił ja w domu nie mam czasu a w pracy mam blocka :(

Voice Reader Home Edition v1.0 - Linki nie są moje
http://rapidshare.com/files/83206561/Linguatec..part1.rar
http://rapidshare.com/files/83203761/Linguatec..part2.rar
http://rapidshare.com/files/83200783/Linguatec..part3.rar
http://rapidshare.com/files/83198176/Linguatec..part4.rar

Producent + demo:
http://www.linguatec.net/onlineservices/voice_reader/

1kjan
21-05-09, 09:51
Mam taki problem i pytanie:

Moja ulica gdzie mieszkam łączy sie z druga ulica tylko schodami i jest to pare metrow roznicy wyskosci. Niestety na wszystkich mapach /oprocz Garmina Topo/ schody te pokazywane sa jako droga i powstaje z tego powodu problem. Kiedy wyznaczam jakas trase to zawsze trasa wypada przez te schody. Wiem ze jest opcja wylaczania danego obszaru z jazdy ale to zaznaczenie dziala tylko na czas dzialania programu. Kiedy go wylacze i wlacze ponownie to nie ma juz tego zaznaczonego obszaru.

I tu mam pytanie czy jest jakis sposob, zeby to zaznaczenie zostalo juz u mnie na stale?
Pozdr.

kubawojcik
21-05-09, 15:19
Przede wszystkim dziękuję Panowie
Xury , mrtur , YoungHustla
Druga rzecz to Radaro - POI zauważyliście że jako poi są one wyświetlane w promieniu od nas a nie tylko na trasie po której jedziemy, daje to to że pokazują nam suszarki które są np. 2,3 ulice obok nas w ogóle nie na naszej trasie :/ - macie na to jakiś sposób ?

Zmieniasz to w ustawieniach ostrzegania o POI.
ustawiasz zeby ostrzegal tylko jesli znajduja sie na wyznaczonej trasie

mrtur
21-05-09, 17:19
A dokładniej:
Zarządzanie POI->Ostrzegaj o POI->wybierasz POI->Ustawiasz metry->wybierasz dźwięk->zaznaczasz "Ostrzegać tylko o POI na trasie?" i gotowe.

yello
22-05-09, 10:26
Pomogło .. Faktycznie, myślałem wcześniej ze ta opcja do czegoś innego jest :)

Dziękuje.
Pozdrawiam Serdecznie.

P.S. Ktoś coś robił z tym programikiem do robienia głosów ?;)

logisek
22-05-09, 13:56
taka nowinka;
śmigałem po Londynie ust.km i tą samą trase na ustawieniach mile ,co zauważyłem: na milach jest spóźnienie jakieś 150m ,zacina się, a ok.200m przed celem jeździ w kółko..zmieniłem na km -niespodzianka: 0 błędów na całej trasie.

iksow
23-05-09, 13:31
potestowalem tego Sygica i mam jedna duza uwage: na mapie "sygic mobile 7.71" pokazywane limity predkosci sa czesto od czapy, sygic mowi ze mozna 100 a znaki poakzuja 70km...
nie zna tez robot drogowych na torunskiej i ze tam teraz jest 40km (garmin o tym wie i ostrzega).

1. pytanie, mapa z pierwszej wiaodmosci:
"Polska 2009.3 http://rapidshare.com/files/215348162/pol2009.3.rar"
zglasza sie w programie jako "sygic mobile 7.71" czy tez "McGuider 2009" ?

2. jak ustawic, zeby rowniez dzwiekiem mowil, ze przekraczam predkosc?

mrtur
23-05-09, 20:41
Ad 2. Ustawienie->ustawienia zaawansowane i tam dalej masz ustawienia o ostrzeganiu,ale działa to tylko na ulicach na których jak jedziesz wyświetla się informacja o maksymalnej dopuszczalnej prędkości.

iksow
23-05-09, 21:02
Ad 2. Ustawienie->ustawienia zaawansowane i tam dalej masz ustawienia o ostrzeganiu,ale działa to tylko na ulicach na których jak jedziesz wyświetla się informacja o maksymalnej dopuszczalnej prędkości.

thx, jakos przegapilem te opcje i ustawilem tylko informacje o przekroczeniu predkosci, ale bez komunikatu dzwiekowego...

iksow
24-05-09, 13:37
jak w sygic reedytowac lub usuwac punkty, ktore sa w "ulubione"?

mrtur
24-05-09, 15:12
Menu->Zarządzanie POI i tam Zmień nazwę POI lub Usuń POI.

iksow
24-05-09, 16:30
Menu->Zarządzanie POI i tam Zmień nazwę POI lub Usuń POI.

mi chodzilo o punkty w ulubionych - tworzysz je np. podajac adres i pozniej dodajac do ulubionych... nie widze nigdzie jednka opcji, gdzie moglbym taki punkt reedytowac lub usuwac.
POI niestety nie ma nic do tego

PSony3
24-05-09, 16:43
Zastosuj się do tego co napisał mrtur a na pewno znajdziesz jak usunąć utworzony przez siebie ulubiony (POI)

mrtur
24-05-09, 16:44
Nie o to chodzi? Sprawdziłeś co Ci napisałem? Może ja faktycznie nie zrozumiałem o co Ci chodzi. Nie idzie edytować współrzędnych. Kasujesz POI i ewentualnie tworzysz nowy.

http://img200.imageshack.us/img200/6729/giftailor0014.gif

iksow
24-05-09, 16:50
Zastosuj się do tego co napisał mrtur a na pewno znajdziesz jak usunąć utworzony przez siebie ulubiony (POI)

fakt, przegapilem ze w POI jest kategoria "ulubione" i tam trzeba szukac punktow ulubionych, ktore ja stworzylem...

iksow
24-05-09, 16:53
Nie o to chodzi? Sprawdziłeś co Ci napisałem? Może ja faktycznie nie zrozumiałem o co Ci chodzi. Nie idzie edytować współrzędnych. Kasujesz POI i ewentualnie tworzysz nowy.

przepraszam, to ja nie do konca zrozumialem twoja odpowiedz - po prostu nie zauwazylem, ze w POI utworzyla mi sie nowa kategoria "ulubione" (mam troche tych kategorii w POI i stad przeoczenie). wczesniej tej kategorii nie widzialem, bo nie robilem sobie ulubionych...

pacula79
24-05-09, 18:28
a ja mam problem z zainstalowaniem tej aplikacji.mam tylko za sobą instalację tomtom a tu niewiem o co chodzi.robiłem wszystko z punktu 1 i nic.przy próbie instalacji w telefonie po przekopiowaniu tych 3 plików (maps,drive,res) wyskakuje mi błąd certyfikatu i dalej nie mogę ruszyć.proszę o jakeś szczegółowe wskazówki jak to poprawnie zrobić,co i jak instalować.o co chodzi z tym generatorem kluczy

mrtur
24-05-09, 18:52
Musisz mieć "złamany" system jeśli możesz złamać bez certyfikatu lub postarać się o certyfikat i podpisać nim instalkę Sygica. Poczytaj dział porady.
2009-07-03
Już nie trzeba mieć złamanego systemu:
http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?t=15359

ersers
25-05-09, 12:59
Blad w paczce choc raczej malo zauwazalny... :) domyslnie dostarczone jest POI "Koscioly.upi" a bitmapa do niego nazywa sie "Kościoły.bmp".

W paczce 1000 POI jest "Bindugi, Obozowiska zegl..upi" oraz "Bindugi, Obozowiska egl..bmp" - kolejny drobiazg do poprawki.. :)

mrtur
25-05-09, 14:18
Dzięki za spostrzeżenia. Te wszystkie błędy wynikają z konwersji i polską czcionką. Problem już zauważony dlatego jak pisałem w przygotowaniu nowsza paczka bez "krzaczków" i błędów ale tego nie robi dwoma kliknięciami myszy tak więc trochę cierpliwości.

yello
25-05-09, 14:48
mrtur
Może jak będziesz robił najświeższy wrzut POI / Radary z miplo.pl - o ile będziesz robił :), może dołączysz jakiś manual, tak aby nie zawracać Ci głowy w przyszłości :)

Oczywiście jak masz na to czas ..

Pozdrawiam.

mrtur
25-05-09, 15:03
"Manual" czyli instrukcję jak to zrobić poprawnie?
Chyba będzie lepiej jak będę to robił bo szybciej zrobię konwersję radarów niż napiszę instrukcję :)
W skrócie aby nie było krzaczków i ładnie to wyglądało używam kolejno 5 programów+odpowiednie makro stworzone w excelu(3 programy praca na wielu plikach ale 2 pozostałe każdy plik osobno) ale jak ktoś się uprze......żadna tajemnica.....

yello
25-05-09, 16:07
używam kolejno 5 programów+odpowiednie makro stworzone w excelu(3 programy praca na wielu plikach ale 2 pozostałe każdy plik osobno)
yyyy... Nie no ok.. To, fajnie że robisz te pliczki ...

:) :) :)

ersers
25-05-09, 18:28
Sygic dostaje "Unexpected error" jesli kaze mu sie pokazac droge z "Dom" do... "Dom" :) wcisnelo mi sie przez przypadek :)
Oczywiscie Sygic zakonczyl wtedy swoje dzialanie...

adas
25-05-09, 20:03
Witam!
Zauważyłem taką rzecz - jeśli mamy trasę "Szybką", to w czasie jazdy po mieście wytyczanie trasy nawigacja stara się prowadzić głównymi drogami i to bardzo na siłę. Ostatnio ciągle zawróć i zawróć (mam włączone "Unikaj zawracania") na odcinku który miał koło 8 km wydłużał mi tę drogę od 10 km aż (!) do 13 km (no jasne - przez te powroty na siłę na główną drogę). Po przełączeniu na trasę "Krótka" po pierwsze przestał się "upierać" przy jeździe głównymi, to dodatkowo "odechciało" mu się zawracać. Jak pamiętam takich jaj nie było przy ver. 7.70. Znowu zepsuli algorytm wytyczania trasy, w wersji 7.70 domyślnie była trasa krótka, czy raczej bałagan się zrobił na mapie (wiadomo - jeśli "szybka" to wyższy priorytet mają trasy o większej dopuszczalnej prędkości, a ograniczenia niestety w tej nowej mapie 2009.3 są jakie są....) Ma ktoś jakiś koncept?
zdrówka
adas

kristoff
26-05-09, 17:42
w wersji 7.71 Xury jest problem w wybieraniem nazw przy wyborze adresu - po wpisywaniu kolejnych liter znikają z listy niektóre nazwy chociaż ciąg znaków jest dla nich prawidłowy - tylko w wersji Xury - w innej z innego forum tego nie ma :(((

yello
26-05-09, 20:22
w wersji 7.71 Xury jest problem w wybieraniem nazw przy wyborze adresu - po wpisywaniu kolejnych liter znikają z listy niektóre nazwy chociaż ciąg znaków jest dla nich prawidłowy - tylko w wersji Xury - w innej z innego forum tego nie ma :(((

kristoff
Podaj jakieś przykłady .. Miasto , ulica ?
Nikt takiego czegoś nie zauważył, ja osobiście nie nam żadnych problemów.
Używasz polskich znaków ?. Nie trzeba, może to to jest problem.

xury
26-05-09, 22:28

Podaj co dokładnie i prześlij mi link do tamtej wersji na PW. Ja też nie spotkałem się z tym od wersji 7.50.319. Wydaje mi się to niemożliwe z powodu, tego że orginał aplikacji od tej mojej różni się czterema bajtami.

ersers
27-05-09, 01:11
Probuje ustawiac "Automatyczne kolory dzien/noc" ale nie zmieniaja sie w zaleznosci od godziny.
Czy tylko u mnie tak jest?
Kolory wymuszone na dzien i na noc dzialaja. Przy przelaczaniu focus z menu znika na krotka chwile ale zaraz sie pojawia ponownie.

kubek
27-05-09, 06:53
Kolory zmieniają się automatycznie, kiedy jest akurat geograficzny zachód słońca.
No i w menu, to może być niejasne, wybrany masz automat wtedy, gdy akurat wyświetla się dzienna lub nocna. Menu wyświetla opcję następną do wybrania, mam nadzieję że dobrze wytłumaczyłem.

yello
27-05-09, 09:41
kubek
Czyli Tobie to działa tak ?
Jak to jest z tymi zachodami słońca ? :)
Ja mam taką opcje że rozumiem jak to się ustawia
Menu wyświetla opcję następną do wybrania
Ale podobnie jak u ersers nie zauważyłem aby to się z automatu zmieniało (po ustawieniu podśw. automatycznego)

Pozdrawiam. :)

xury
27-05-09, 09:51
U mnie działa kiedy tylko złapie fixa. U was pewnie też.

kubek
27-05-09, 11:40
Działa - oczywiście, ale nie zależy od ustawienia godziny, tylko od twojej pozycji geograficznej i wyliczonego dla niej zachodu słońca. Jeżeli dla danego punktu jest "dzień" masz jasne kolory, jeżeli stoisz i nadchodzi "noc" to kolory automatycznie się zmieniają na ciemne.

Działa też tak że jak ostatnio jechałem w dzień, później włączę gps nocą, to na początku, zanim nie złapie fixa są jasne kolory, ale jak tylko znajdzie moją pozycję - to skuma że jest noc i przełącza na nocne kolory.

Dla przykładu zachód słońca dziś w Gdańsku o 21.03. Zobaczcie jak jest u was i wyjdźcie potestować (dla Gdańska - z parasolem)

ersers
27-05-09, 19:57
Hie hie,
wczoraj specjalnie testowalem zanim napisalem... Wiem jak ustawic opcje w menu. Mialem wlaczone kolory auto i zlapalem fixa i kolory sie nie zmienialy...
Watpie zeby nadal bylo przed geograficznym zachodem, zreszta patrzcie na godzine postu... :D

Za to dzisiaj przetestowane dziala... Konfiguracja od wczoraj nie byla zmieniana.

Wyglada, ze po zmianie opcji nalezy ponownie uruchomic sygica.
Zmienia opcje ale jej nie wdraza w zycie...?

--- edit ---
Dzisiaj zachod u mnie mial byc 21:01... ale czas mijaj a kolory sie nie zmienily... Czy to napewno chodzi o zachod slonca wyliczany z lokalizacji?

--- edit 2 ---
Potwierdzam. po 21:40 zmienil kolory. Jednka mam wrazenie ze po zmianie opcji musze zrestartowac sygica... Oby to jednakbylo tylko wrazenie.

adas
27-05-09, 21:08
Wyglada, ze po zmianie opcji nalezy ponownie uruchomic sygica.
Zmienia opcje ale jej nie wdraza w zycie...?

Jeśli nawet tak jest - to pikuś w porównaniu do Garmina. Tam aby WYłączyć jedną z opcji trzeba ją najpierw Włączyć, zrestartować program, ponownie WYłączyć :P
zdrówka
adas

epol
28-05-09, 19:09
Pytanie za 100 punktów :)

Plik favorites.upi który jest w katalogu z mapa zawiera moje dodane punkty poi z trasy?? Po skopiowaniu do innego fona bądź przywróceniu po formacie symbania będą chodzić??

Muchomorek
28-05-09, 21:34
jak nie spróbujesz to się nie dowiesz :)
powinno zadziałać
jedynie mogą wystąpić problemy,
jeśli były używane na różnych wersjach Sygica

pozdrawiam

epol
28-05-09, 22:39
jak nie spróbujesz to się nie dowiesz :)
powinno zadziałać
jedynie mogą wystąpić problemy,
jeśli były używane na różnych wersjach Sygica

pozdrawiam

Zbędny post, tyle to każda osoba się domyśli. Pytam o pewne wypowiedzi osób które testowały.

Mam punkty, które trudno będę miał ponownie znaleźć na mapkach i w terenie.

xury
28-05-09, 22:48
Będą działać, a jeśli nawet wyjdzie nowy format upi, to da się go skonwertować nowym POIconvertorem. Bo "Ulubione" (Favourities) to nic innego jak punkty POI w formacie upi. Od wersji 7.7x będą pasować pewnie i do nowszej wersji programu. Od wersji 7.5x 7.6x po konwersji Poiconvertorem.

buzzer11
29-05-09, 08:45
Testowałem dziś Sygic`a w trasie. Generalnie może być poza tym ze raz chciał mnie poprowadzić pod prąd (ale to raczej wina mapy - przynajmniej tak mi sie wydaje). Poza tym jest takie coś przy komunikatach: za sześciuset metrów skręć w prawo a nie za sześćset metrów... Szkoda ze nie ma map bardziej szczegółowych tzn dopracowanych. Jadąc słałą trasą w jednym miejscu ustawiają sie chlopaki z fotoradarem i milo mnie czesio poinformował o tym fakcie (w innych navi nie ma tam tego punku poi).

epol
29-05-09, 09:28
Będą działać, a jeśli nawet wyjdzie nowy format upi, to da się go skonwertować nowym POIconvertorem. Bo "Ulubione" (Favourities) to nic innego jak punkty POI w formacie upi. Od wersji 7.7x będą pasować pewnie i do nowszej wersji programu. Od wersji 7.5x 7.6x po konwersji Poiconvertorem.

Dzięki. Zaopatrzyłem się już w program i sprawdze to.

A da radę jeszcze punkty z historii przenieś??

staneks
29-05-09, 09:34
Witam wszystkich

Dzięki za wszystkie informacje zawarte na forum które umożliwiły mi wgranie Sygic'a do telefonu E61 z Symbianem s60v3. Wszystko działa, mapy są widoczne ale..... nie mogę połączyć się z GPS. Łączę się poprzez Bluetooth do zewnętrznego Pentagrama i niestety za każdym razem mam komunikat o tym iż nie można się połączyć z portem. Próbowałem różnych sztuczek z wyszukiwaniem. ustawianiem portów aż do modyfikacji pliku settings.ini i nic. Wiem że były już opisy tego problemu ale na WinMobile a tutaj jest Symbian S60v3. Proszę o jakąś pomoc w tej kwesti.

Sanczo

bratekX
30-05-09, 10:44
Witam.
Mam taki problem z SYGICEM: na trasie nie powiadamia mnie dźwiękiem o możliwych fotoradarach czy suszarkach? Ikona danego POI jest ale nie ma powiadomienia głosowego? W ustawieniach mam powiadomienia włączone, jak ustawie prezentacje trasy i zbliżam się do suszarki czy fotoradaru Czesio krzyczy co trzeba:) Jak nawiguję to jest tylko ikonka:/ Co może być nie tak?
Pozdrawiam

xury
30-05-09, 22:33
staneks musisz sparować urządzenia w systemie. W Sygic pojawi się opcja bluetooth GPS. Dzisiaj wlaśnie testowałem Pentagrama na N95 - działa wyśmienicie.
bratekX Rozumiem że podczas symulacji powiadomienia są, a podczas prawdziwej nawigacji nie ? Pierwszy raz spotykam się z tym problemem :OO:

bratekX
30-05-09, 23:18
Dokładnie tak jak mówisz Xury, podczas prezentacji jest, podczas nawigowania nie ma:( Możliwe to jest, że po zmianie POI na nowsze pojawił się ten problem? Z tego co mi się wydaje zrobiło się tak po instalacji "Aktualizacja instalki dla Symbiana S60v3 i S60v5 (dwa w jednym) z dnia 7 maja 2009", wcześniej wszystko chodziło jak trzeba.
Dodatkowo po instalacji Sygica na e50 brata pojawił się taki problem jak u staneksa :( gps sparowany to Nokia ld-3w. U mnie normalnie podczas włączania zawsze pyta czy włączyć bluetootha, u brata nic takiego się nie pojawia?? Znowu nie wiem jak to ugryźć:/

staneks
31-05-09, 13:37
Niestety problem tkwi gdzie indziej. Odbiornik mam sparowany i widziany w systemie Symbian gdyż TomTom oraz Garmin go widzi i wszystko ładnie w nich działa.
W Sygic oczywiście z automatu pisze mi że nie można połączyć się z portem GPS. Jak wchodzę na Ustawienia Portu COM to oczywiście mam na liście Bluetooth GPS ale jak go zaakceptuję to nic się nie dzieje. Wychodząc do Statusu dalej nie widać aby odczytywało jakiekolwiek satelity. Co ciekawego po akceptacji portu 'Bluetooth GPS' nie wywala komunikatu o błędzie. Co ciekawsze funkcja Włącz moduł GPS zachowuje się tak jakby rzeczywiście włączała/wyłączała ten moduł (przy próbach powiązania z innymi nazwami portu - bo tak też próbowałem - dostaję prawidłowe ostrzeżenia iż nie ma takiego portu lub nie można włączyć danego modułu, co oczywiście w tym przypadku jest jak najbardziej OK) a mimo to kicha... Oczywiście Bluetooth w systemie jest odpalony i działa. Zmiana prędkości Baud Rate nic nie daje gdyż nie mogę przesunąć listwy, więc domyślam się iż jest to jakoś programowo zablokowane. Generalnie teoretycznie wszystko powinno chodzić a jednak nie działa. Może to coś z samą wymianą informacji pomiędzy urządzeniem a programem Sygic, ale jeżeli Xury testował na Pentagramie i mu chodziło, to ja już nie wiem.
Może ktoś ma jakieś inne rozwiązania tego problemu ?

staneks

max22
31-05-09, 16:28
Mam prośbę gdygy ktoś miał POI z radarami i inne do mapy Niemiec prosiłbym o link.odniśnie sygika to rewelacyjna navi.Szybki ,dobre mapy i miły głos pani Magdy.Oprócz tego świetne rozwiązania których nie ma Garmin choć mapy ma wydaje mi się dokładniejsze ale jest wolniejszy.

staneks
31-05-09, 20:41
dla MAX22

Jeżli chodzi o POI i Speedcams dla krajów poza Polską to najlepsza jest POI Plaza: www.poiplaza.com. Jest tam naprawdę wszystko czego dusza zapragnie, a co najważnieszej przygotowane pakiety także pod Sygic'a.
Streszczając, Speedcams dla Niemiec znajdziesz tutaj: http://www.poiplaza.com/index.php?p=sdb&d=788&lstpg=ds&lsts=616

staneks

robiksonik
01-06-09, 08:45
witam jest może mapa dani- nie mogę zainstalować pisze disk error-problem rozwiazany:zęby:

xury
01-06-09, 09:41
mapa Danii dodana w pierwszym poście.

staneks
01-06-09, 19:54
Witam wszystkich,
Po długich męczarniach i testowania różnych konfiguracji wreszcie udało mi sie odpalić zewnętrzny odbiornik GPS na Pentagramie i Nokii E61 wraz z systemem S60v3. Cały pic polegał na tym iż albo system, albo Sygic coś sobie pomieszał lub źle zbufforował. Nie pomagało remapowanie odbiornika, czy kombinowanie w konfiguracji bądź to w systemie jak i w Sygic'u. Wreszcie udało się aby Sygic widział Pentagrama GPS. To w jaki sposób sie udało zaprzecza wielu informacjom zawartym na ogólnych forach dyskusyjnych. Mianowicie Bluetooth w komórce przed uruchomieniem Sygic'a MUSI BYĆ WYŁĄCZONY (mnie też to zastanowiło). Dopiero do odpaleniu programu Sygic nastąpi komunikat 'Czy włączyć połączenie Bluetooth'. Dopiero tutaj dajemy TAK. Następnie pojawi sie lista dostępnych urządzeń Bluetooth i bezwzględnie należy wybrać 'WYSZUKAJ NOWE URZADZENIE' (wybranie zmapowanego aktualnie odbiornika spowoduje że nie będzie działać). Po wyszukaniu urządzeń na których znajdzie się nasz GPS wybieramy go i dopiero teraz Sygic zacznie pobierać z niego informacje.
Niektórzy z was może niedowierzają temu opisowi ale to naprawdę zadziałało. Nie wiem dlaczego Sygic od razu nie widział zmapowanego odbiornika (mimo że widział go TomTom i Garmin), ale w ten sposób udało mi się wreszcie odpalić.
Teraz mogę cieszyć już cieszyć się całkiem niezła nawigacją Sygic wraz z nowymi mapami.
Czas testowania nadszedł ...............
Pozdrawiam wszystkich
staneks

cpu
02-06-09, 05:59
Jak jest z dodawaniem POI - sciagnalem troche z POI Plaza - dorzucajac do Sygica program strasznie dlugo sie odpala - po dodaniu wszystkich program sie wlasciwie nie uruchamia - gdy dodalem tylko stacje Orlena to jakos to dziala. Jak wyglada sprawa dodawania POI w Sygicu?

mrtur
02-06-09, 06:04
Tak jak ze wszystkimi nawigacjami. Im więcej tym bardziej muli. Same stacje Orlen nie powinny tak za bardzo Ci zwolnić działanie Sygica.

cpu
02-06-09, 06:26
Probowalem tez usunac juz istniejace POI z Sygica - niestety usuwa tylko pliki z karty (katalog /Maps/) ale kategorie ktore usunalem nadal widnieja w Sygicu - mam na mysli np apteki, szpitale

max22
02-06-09, 06:30
Dziękuję Xury za podpowiedż i potwierdzam opinie Cpu. Jak dodałem za dużo Poi z POi_Plaza program program w ogóle nie chciał się uruchomić.Musiałem wszystko usunąć z karty i od nowa cała instalacja.Teraz nie wiem ile mogę tych Poi wrzucić żeby nie było to samo.Jeszcze pytanko czy Poi do drugiej mapy [Niemiec]wrzucam do folderu z mapą Niemiec a ikonki do foldery ikons do pozostałych?

mrtur
02-06-09, 06:41
max22 odnośnie POI- TAK.Jak walniesz za dużo POI to nie musisz instalować wszystkiego od nowa wystarczy usunąć POI(pliki *.upi)

cpu To są POI wbudowane w mapę ale możesz przecież odznaczyć ich wyświetlanie(zarządzanie POI) i nie będą Ci obciążać Sygica. Co do ilości to trudno powiedzieć bo nie liczy się to na kategorię tylko na ilość punktów w danej kategorii.
Np.Wgranie wszystkich radarów z automapy to około 7000(o ile dobrze pamiętam) punktów a Sygic nie zwalnia.

cpu
02-06-09, 08:10
Po dodaniu z poiplaza.com:
Dangereous Railway Crossing
Dangereous Section
Fix Speedcam
Mobile Speedcams
Traffic Control/Suszarki

Jest juz na prawde kiepsko

mrtur
02-06-09, 08:23
Z ciekawości. Zrób test - usuń dotychczasowe i wgraj te (http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?t=13011).

cpu
02-06-09, 09:15
Z tymi jest ok - dziekuje.

yello
02-06-09, 09:27
Probowalem tez usunac juz istniejace POI z Sygica - niestety usuwa tylko pliki z karty (katalog /Maps/) ale kategorie ktore usunalem nadal widnieja w Sygicu - mam na mysli np apteki, szpitale
Aby wyrwać POI z korzeniami musisz usunąć plik z /Maps/*.upi + \Res\icons\*.bmp
Dopiero usuniecie pliku icons spowoduje ze nie będziesz miał ikonek w kategoriach POI Sygic.
Co do cięcia się aplikacji, pisałem o tym wcześniej [strony forum 30-33]. Mi na początku cięło się strasznie. Odznaczyłem wszystkie POI, wgrałem Radary od mrtur'a + Bankomaty PKO, Neste, WIFI to wszystko i smiga.. Czasami minimalnie przytnie ale to już zupełnie co innego.

BTW mrtur szykujesz jakiś upDate Radarów ? :):)

Pozdrawiam.

mrtur
02-06-09, 10:22
BTW mrtur szykujesz jakiś upDate Radarów ? :):)

Pozdrawiam.

Jak już pisałem postanowiłem bazować na stronie poi4am.Tam w dalszym ciągu jest 04.04.2009. Jeśli ktoś uważa,że gdzieś jest lepsza baza niech się odezwie na PW bo to nie miejsce na tę dyskusję.

deusexe
04-06-09, 19:35
Czy jest możliwość wyłączenia jakoś czujnika ruchu w N95 8GB, oczywiście w telefonie nie ma, ale może gdzieś w plikach konfiguracyjnych Sygica da się ustawić. Mam taki problem dużo jeżdżę po wiejskich drogach (polskich) i terenie, samochodem tak buja (terenowy), że telefon świruje i chce przełączać widok o 90 stopni, żeby jeszcze sobie przełączył i wracał nie byłoby problemu, ale po kilku dziurach z rzędu program zamyka z błędem chyba "unexpected error".
I jeszcze jedno, strasznie długo po uruchomieniu Sygic czeka na sygnał 5-7min na otwartej przestrzeni, czy to normalne?

adas
04-06-09, 20:52
Czy jest możliwość wyłączenia jakoś czujnika ruchu w N95 8GB, oczywiście w telefonie nie ma[...]
Oczywiście w telefonie jest :)
Narzędzia -> Ustawienia -> Ogólne -> Personalizacja -> Wyświetlacz -> Obróć ekran -> Wyłączone
Jak teraz chcę obrócić jednak wyświetlacz np. przy oglądaniu fotek, to przesuwam klapkę w pozycję dolną (Player)

PS. Wyłączyłem z tego samego powodu :)
EDIT: No chyba, że używasz nawigacji w wersji "pejzażowej", wtedy nie bardzo wiem jak to zrobić :(
zdrówka
adas

mrtur
05-06-09, 04:33
I jeszcze jedno, strasznie długo po uruchomieniu Sygic czeka na sygnał 5-7min na otwartej przestrzeni, czy to normalne?
Niestety to trochę normalne. Podstawowe działanie przy Twojej Nokii to jeśli się nie mylę: w przypadku pierwszego uruchomienia (zimny start) to rozsunięta klapka i klawiaturą do nieba. Oprócz tego przeczytaj to (http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?t=10761).

pacula79
05-06-09, 10:04
mam pytanie,dlaczego w trakcie nawigowania a jest to moja pierwsza taka nawi w telefonie jest opóźniony sygnał tzn.w drogę którą już skręciłem ona pokazuje że jeszcze nie.I pytanie drugie,przy wybieraniu map mam do wyboru 3 mapy(wszystkie polskie)a nic dodatkowo nie wgrywałem a są to:Polska,Sygnic mobile 7.71 i Mcguider 2009 no i czym one się różnią-której najlepiej używać.

mrtur
05-06-09, 10:17
Opóźnienia w tej wersji się zdarzają. U mnie to znika gdy wyjdę z Sygica i odpalę na nowo.
Mapę masz na pewno jedną ale w katalogu Maps masz kilka plików z rozszerzeniem mlm. Jeśli używasz tylko Polskę zostaw plik Polska.mlm a jeśli inne mapy zostaw sobie ten plik co ma wpisane najwięcej map.Otwórz ten plik np.w notatniku a zobaczysz o co chodzi.

iksow
05-06-09, 11:41
autosync=false
autosynchronizacja czasu z satelitą. Mnie jakoś zawsze ustawia godzinę wcześniej, jeśli ustawię "true"

zaciekawila mnie ta opcja, wiec pomyszkowalem, poczytalem dokumentacje i czy ustawiles sobie zmienna timezone na odpowiednia?

http://www.sygic.com/partners/Settings7_72.pdf
"timezone Sets system time zone (GMT + time zone = your local time). Used
for time synchronization either. Enter one of the values from
Skin\timezone.ini"

bo jesli nie to po prostu ustawial ci czas GMT...
ja na razie ustawilem sobie timezone bodajze:
timezone=+01:00_b
(szczegolowy zapis lepiej sprawdzic w pliku timzeone.ini) i zobacze jak to bedzie, ale dopiero wtedy jak wyjde za zewnatrz fixa zlapac :)

iksow
05-06-09, 11:51
mam pytanie,dlaczego w trakcie nawigowania a jest to moja pierwsza taka nawi w telefonie jest opóźniony sygnał tzn.w drogę którą już skręciłem ona pokazuje że jeszcze nie.

GPS ma coś takiego jak błąd pozycji...
wejdź sobie w sygicu do menu i wybierz opcje "stan gps".
tam jest m.in. dokładność - nie zdziw się jak ci się pokaże dokładność np. 40 metrów - nie wiem czy to jest promień obszaru na którym możesz być czy jego średnica, tym niemniej dokładnosć gps nie jest jakaś superhiper i stąd na mapie pokazuje ci "mniejwiecej" gdzie jestes i moze sie mylić ze stanem faktycznym o te kilkadziesiat metrow czasem...

ersers
05-06-09, 20:18
:
http://www.sygic.com/partners/Settings7_72.pdf
"timezone Sets system time zone (GMT + time zone = your local time). Used
for time synchronization either. Enter one of the values from
Skin\timezone.ini"
:

Czytajac ten post naszlo mnie pytanie:
Jakie sa zmiany w Sygicu 7.72 w stosunku do wersji 7.71? :-)
Czyzby pojawila sie nowa wersja?

Ponadto - jesli dobrze czytam - osoby nie lubiace rozbijania programow na drobne moga zminic lokalizacje "Res" i "maps" i wbic je do wspolnego katalogu np:
ResourcePath \..\..\Sygic771\Res
MapPath \..\..\Sygic771\maps

O wielki Xury, czy jest mozliwe przemieszczenie katalogu "Drive"?
Wtedy mozna by bylo pozbierac katalogi Sygica w jeden wspolny :D

xury
05-06-09, 22:25
ersers Nie jest możliwe przesunięcie katalogu "Drive" ale za to można wszystko przesunąć do "Drive" i wtedy masz Sygic w jednym katalogu :)
iksow no i jak działa Ci z timezone=+01:00_b ?
Kiedyś jeszcze w wersji 7.70 też tak próbowałem i nie chciało działać. Zmieniałem nawet o dwie godziny to wtedy działało prawidłowo, tylko że o godzinę za dużo, więc to olałem.

iksow
06-06-09, 10:24
iksow no i jak działa Ci z timezone=+01:00_b ?
Kiedyś jeszcze w wersji 7.70 też tak próbowałem i nie chciało działać. Zmieniałem nawet o dwie godziny to wtedy działało prawidłowo, tylko że o godzinę za dużo, więc to olałem.

automatyczne ustawianie czasu faktycznie zle dziala - mi ustawia zawsze czas GMT niezaleznie od strefy czasowej...
za to jak mam w timezone +02:00 to dobrze dziala synchronizacja reczna: ustawienia -> ustawienia gps - > synchronizuj czas

a szkoda ze to nie dziala automagicznie, to czlowiek mialby czas z dokladnoscia mniej wiecej zegara atomowego na satelitach :)

milenium
06-06-09, 11:58
mam pytanko mapa z NDrive jest też z Tele Atlasu i ma większe pokrycie niż ta z Sygica. Jest jakaś możliwość jej wgrania do Sygica?

Tuptus
06-06-09, 20:32
Mam garmina czy mogę zainstalować Sygic i mieć dwie nawigacje ?

YoungHustla
06-06-09, 20:35
Pewnie że możesz. :)

adas
06-06-09, 21:24
ersers Nie jest możliwe przesunięcie katalogu "Drive" ale za to można wszystko przesunąć do "Drive" i wtedy masz Sygic w jednym katalogu :)

Teoretycznie... O ile Res da się to Maps już nie - spróbowałem i po przesunięciu Maps nie widzi mapy :( Coś jeszcze trzeba zmienić. Zresztą pisałem o tym:
http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?p=91954#post91954
Jeśli Tobie działa to daj znać - poszukam co skopałem ...
zdrówka
adas

basstek1
07-06-09, 00:02
mogłbym prosic o dokładny opis podłaczenia zewnetrznego odbiornika GPS? w jaki sposób uaktywnic w tym programie bluetooth do komunikacji?

mrtur
07-06-09, 09:08
mogłbym prosic o dokładny opis podłaczenia zewnetrznego odbiornika GPS? w jaki sposób uaktywnic w tym programie bluetooth do komunikacji?

Może post #359 w tym wątku Ci pomoże....

Tuptus
07-06-09, 09:45
Zainstalowałem Sygic ale niestety w mojej małej miejscowości POI nie pokazuje kościoła do którego mam 100m. szkoły, cmentarza. W POI mam zaznaczone te pozycje. Garmin pokazuje mi wszystko.

mrtur
07-06-09, 10:02
Jeśli to nie tajemnica podaj mi nazwę miejscowości(może być na PW) i dane adresowe kościoła,szkoły. Sprawdzę z ciekawości, pod warunkiem,że wgrałeś POI z tego (http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?t=12864) postu czy piszesz o tych wbudowanych w mapę? Jak o tych wbudowanych w mapę to trudno. Jak nie pasuje przerzuć się na Garmina.

Tuptus
07-06-09, 10:56
Mam wbudowane, już ściągam POI 1000

kamilozo
07-06-09, 10:57
wlasnie mialem pytac kolegi czy wgral POI z tego tematu ;) we wczesniejszej paczce tez nie mialem np. lidla ktory stoi z 200m obok,a teraz juz jest+wiele innych :) wiadomo ze do poi z garmina jeszcze sporo brakuje (przynajmniej w moim rejonie),ale sygic plynnoscia dzialania bije go na glowe ;)

naver
07-06-09, 11:27
Mam problem z sygiciem, otoz czesto zdarza mu sie, ze mimo iz te drogi ma na mapie i jade jakas droga to wariuje i skacze po zielonym krajobrazie jakby nie wiedzial gdzie jest.

Drugi problem, to to, ze na n95 klatkuje podobnie jak garmin, czy to normalne?

kamilozo
07-06-09, 12:02
u mnie nie klatkuje,ani nie skacze ;) moze sprobuj resetnac telefon. Ostatnio mialem okazje przetestowac sygica na odcinku w sumie 150km i nawet w centrum krakowa dal sobie swietnie rade :) owszem chcial mnie raz przeprowadzic przez zakaz ruchu,ale przy zmianie trasy bardzio szybko przeliczyl i wytyczyl nowa trase ;)

mrtur
07-06-09, 12:23
Na wstępie odznacz wyświetlanie wszystkich POI i sprawdź, Jeśli klatkuje to coś jest nie tak. Zastosuj się do wskazówki kamilozo lub wyczyść wszystko(odinstaluj Sygica)i wgraj jeszcze raz a potem ostateczne rozwiązanie czyli format.

naver
07-06-09, 14:00
poi tylko stacje mam wlaczone, a restart nie pomaga bo dzieje sie tak od jakiegos czasu caly czas.

najgorsze jest to, ze czasem gada skrec w prawo a skretu zadnego nie ma, bo swiruje i skacze poza drogami ; /

basstek1
07-06-09, 22:07
Może post #359 w tym wątku Ci pomoże....

obawiam sie że nie bardzo.... program nie włacza bluetooth w tel....

xury
07-06-09, 23:15
Po dodaniu z poiplaza.com:
Dangereous Railway Crossing
Dangereous Section
Fix Speedcam
Mobile Speedcams
Traffic Control/Suszarki

Jest juz na prawde kiepsko

trochę późno odpowiem, ale może się przyda.
pliki upi z Poiplazy należy bezwzględnie potraktować Poiconvertorem ze strony Sygic. Opcja "convert old upi to Mcguider 2009"

Tuptus
08-06-09, 17:20
wlasnie mialem pytac kolegi czy wgral POI z tego tematu ;) we wczesniejszej paczce tez nie mialem np. lidla ktory stoi z 200m obok,a teraz juz jest+wiele innych :) wiadomo ze do poi z garmina jeszcze sporo brakuje (przynajmniej w moim rejonie),ale sygic plynnoscia dzialania bije go na glowe ;)

Tak, dorzuciłem tylko kilka pozycji jak szkoła,policja,stacja benzynowa...ale ubolewam nad tym że nie ma w mojej miejscowości na tej nawigacji numerów budynków.

ersers
08-06-09, 21:51
Dzięki za spostrzeżenia. Te wszystkie błędy wynikają z konwersji i polską czcionką. Problem już zauważony dlatego jak pisałem w przygotowaniu nowsza paczka bez "krzaczków" i błędów ale tego nie robi dwoma kliknięciami myszy tak więc trochę cierpliwości.

Tym razem z pytaniem jak ida postepy? :-)
Kiedy mozna sie spodziewac nowej wersji?

dodatkowo o fotoradary:
Wgrywajac paczke fotoradarow z podzialem na predkosci kazales nadpisywac inne poi. Jednak poza nadpisaniem suszarek (o ile pamietam) inne pozostaja nietkniete. Czy sprawdzales czy wczesniej zawarte w paczce wpisy pokrywaja sie (co do wpisanych lokalizacji) z Twoimi? Jesli tak to mozna je wywalic..., ale jesli nie to wypadalo by je zatrzymac...
Daj znacz czy robiles jakies testy... i co zalecasz pozostawic.
Inaczej sygic papla jak najety ;-D

bandyta
09-06-09, 00:09
Witam,
mam pytanie odnosnie punktow POI a dokladnie ostrzezen o fotoradarach kontrolach itp - oprocz standardowych typu fotoradary, kontrolasuszarki, radiowozy z kamera, mam jeszcze takie jak FixSpeedcams, MobileSpeedcams - czy te 2 ostatnie cos daja wiecej? Ktore mozna wyrzucic?
Czy w ustawieniach zaawansowanych moge wylaczyc powiadamianie o radarach a ustawic tylko w zakladce zarzadzanie POI? - czy obie opcje musza byc wlaczone?

mrtur
09-06-09, 05:08
Odpowiedzi udzieliłem Ci w pytaniu.które zadałeś na symbianos.pl (http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?f=71&t=18015&p=433966#p433966).

xury
10-06-09, 17:32
Prawdopodobnie wyszła nowa wersja. 7.72.4464 nie "ulepszona" jeszcze. Wieczorem jak znajdę czas to ją spróbuję "ulepszyć". Na razie ściągam.
Edit
już ulepszona wersja 7.72
http://linksave.in/6756892694a2f69c2ccf46

buzzer11
10-06-09, 17:52
Prawdopodobnie wyszła nowa wersja. 7.72.4464 nie "ulepszona" jeszcze. Wieczorem jak znajdę czas to ją spróbuję "ulepszyć". Na razie ściągam.
Edit
już ulepszona wersja 7.72
http://linksave.in/6756892694a2f69c2ccf46

wiadomo coś na temat wprowadzonych zmian?
jeśli można to prosze o info jak to zainstalować na starej wersji.

grzkie
10-06-09, 19:56
Mój Avast woła,że jest wirus..WTF??

xury
10-06-09, 19:56
kolega rotson dał już nowy temat z instalką Sygic 7.72
http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?t=14065
Już nawet z Sygic zostałem wygryziony :)
Ale cieszy mnie to, bo ostatnio czasu nie mam na to, a jak widać już mam dobrych następców np. jak kolega mrtur

dzid_
11-06-09, 17:51
Coś mi nie działa. Po uruchomieniu wygląda to tak: http://s44.radikal.ru/i106/0906/94/78a8475f6721t.jpg (http://radikal.ru/F/s44.radikal.ru/i106/0906/94/78a8475f6721.jpg.html) http://s53.radikal.ru/i141/0906/88/fa645f716a48t.jpg (http://radikal.ru/F/s53.radikal.ru/i141/0906/88/fa645f716a48.jpg.html)
Co może być problemem?

platforma: hackowany symian s60v5

YoungHustla
11-06-09, 17:55
A zmieniałeś czcionkę? Bo znam przypadek w którym powodem braku napisów w Sygicu była zmieniona czcionka telefonu (przynajmniej tak twierdził użytkownik tego telefonu).

rafalg26
11-06-09, 18:28
witam zawsze mam problem z pobieraniem moze ktos w inne miejsce pliki wrzucic niz rapid
z gory dzieki

dzid_
11-06-09, 18:46
A zmieniałeś czcionkę? Bo znam przypadek w którym powodem braku napisów w Sygicu była zmieniona czcionka telefonu (przynajmniej tak twierdził użytkownik tego telefonu).

Też mi to wygląda na problem w czcionkach, tyko że nic celowo nie zmieniałem. Może to jakiś inny program coś namieszał, nie wiem - czcionki systemowe u mnie wyglądają całkiem normalnie.

Wersja 7.72 wygląda dalej tak samo

ersers
11-06-09, 23:03
Czym sie roznia w dzialaniu pliki "McGuider 2009.mlm" i "Sygic Mobile 7.71.mlm"? (przy posiadaniu nie tylko mapy polski)

Roznice miedzy plikami sa niewielkie i sprowadzaja sie do wpisow:
sdk=no
freeTmcs=10@1; 4@9; 6@1; 13@1; 1@1; 9@9; 14@17; 5@1; 8@17; 15@49; 14@33;
tmc=yes

Za co sa odpowiedzialne te wpisy?

Czy bloki "McGuider 2009.mlm" jest opiem europy a "Sygic Mobile 7.71.mlm" z racji sekcji [WORLD], [NAMERICA] i [UVI] opisem swiata?

robertrp74
12-06-09, 00:29
witam , nie moge zainstalować tej wersji wyskakuje mi <<błąd certyfikatu >>
na nokii e 66 co z tym można zrobić
z góry dzięki za pomoc

ersers
12-06-09, 00:53
witam , nie moge zainstalować tej wersji wyskakuje mi <<błąd certyfikatu >>
na nokii e 66 co z tym można zrobić
z góry dzięki za pomoc

Musisz podpisac program (musisz posiadac certyfikat) albo zlamac system zabezpieczen telefonu.
O jednym i drugim znajdziesz na tym forum - wlacznie z tutorialami.

Uzyj mocy, robertrp, zaufaj "szukajce"... i niech moc bedzie z Toba... :)

777cichy
12-06-09, 00:59
Witam
Próbuję wyznaczyć trasę do Chorwacji za pomocą tego programu. Mam jechać do miejscowości Murter. Za każdym razem, kiedy wpisuję taki cel, po przeliczeniu trasy, program omija moje miasto docelowe i kieruje mnie sporo dalej, na wyspę Hvar. Ten sam wynik mam wpisując pobliskie większe miasta np. Zadar, czy Sibenik. Nawet próbowałem ustawić Murter jako lokalizację "Dom" i wybrałem opcję jedź do domu, wynik ten sam - wylądowałem na Hvarze. Czy spotkał się ktoś z takim problemem?

darek_michalak
12-06-09, 03:49
Witam! Ja mianowicie nie wiem czy można to jakoś ustawić czy nic z tym nie zrobię. Chodzi mi o to że kiedy planuje trasę zielona góra- salzburg czy wybieram trasę szybką czy krótką czy ekonomiczną zawsze wyznacza mi jedną czyli długa. A wiem że jest trasa krótką przez czechy. Można cos z tym zrobić? Dziekuje za odp.

Muchomorek
12-06-09, 12:09
Można wstawić punkty pośrednie tak jak sobie życzysz.
Ustawiasz to podczas przeglądania mapy po wyznaczeniu trasy
lub
robisz plan podróży

bandyta
12-06-09, 12:56
Xury jak pamietasz co zrobic z tym plikem application.skin to prosze odpisz bo jakos nie moge namierzyc nigdzie tego.
A kolejne pytanie to czy da sie jakos historie wyszukiwania adresow wyczycic?

1kjan
12-06-09, 13:01
Xury jak pamietasz co zrobic z tym plikem application.skin to prosze odpisz bo jakos nie moge namierzyc nigdzie tego.

Bandyta, pozwolisz ze zacytuje xurego z pierwszego postu Sygic 7.71:

"Zawartość karty pamięci nie zmieniła się za wyjątkiem poprawki małego błędu w pliku application.skin zrobionego przez Sygic. Można samemu to poprawić np. notatnikiem wyszukując:

Cytat:
type="7" bitmap="_g.307"
na

Cytat:
type="307" bitmap="_g.307"

czyli tylko dopisać 30 przed 7."

Co do kasowania historii wyszukiwania adresow to : Jedź do-historia-kasuj. Mi sie udalo, z tym, ze kasuje cala historie wyszukiwania a nie tylko jedno konkretne szukanie

adas
12-06-09, 13:04
A kolejne pytanie to czy da sie jakos historie wyszukiwania adresow wyczycic?
Res/nameshistory.syg
zdrówka
adas

iksow
14-06-09, 12:42
podpowiedzcie mi, jak ustawic sygica tak, zeby informowal glosem, ze zmienia trase - czyli jak pojade "zle" i sygic zmiena trase, to zeby cos powiedzial w stylu "przeliczam" albo inny dzwiek - gdzie taka opcja w sygicu jest bo jakos nie moge znalezc?

YoungHustla
14-06-09, 12:46
Nie ma takiej opcji. :)

adas
14-06-09, 12:46
podpowiedzcie mi, jak ustawic sygica tak, zeby informowal glosem, ze zmienia trase
Nie ma czegoś takiego
zdrówka
adas

iksow
14-06-09, 12:52
Nie ma takiej opcji. :)

a szkoda - garmin ma taki "ficzer" i od razu wiadomo, ze sie zle pojechalo

LookAss
15-06-09, 21:45
Witam, zainstalowałem Sygic'a i gdy próbuję go uruchomić wyskakuje mi błąd "Disk Error", wszystkie inne programy, które mam na karcie bez problemu mi uruchamia.

Z góry przepraszam że nie czytałem całego wątku bo mogło coś w nim na ten temat być, a niestety nie mam za wiele czasu, szczególnie że ten temat ma parę stron :)

PS. Używam Nokii E51 z softem 300.34.56

dracoag
15-06-09, 21:46
zrestartuj fona, czasami jak podlacza sie karte w trybie pamiec masowa to jakos dziwnie sie blokuje po odlaczeniu kabala. U mnie restart zawsze pomaga.

LookAss
15-06-09, 21:52
Po 3 restartach nie widzę żadnej różnicy :(.

xury
15-06-09, 22:00
Przegraj katalogi drive, res i maps na kartę pamięci. Całego wątku nie trzeba czytać, ale pierwszy post należy. Swoją drogą masz ciekawy nick :)

LookAss
15-06-09, 22:13
Przegrałem te katalogi na kratę, zrobiłem kolejny reset w nadziei że w końcu coś pomoże, ale dalej wyskakuje ten błąd.

A co do nicku, to powstał on z powodu moich spoglądań na pewną część ciała na pewnym balu, gdzie na 2 planie, na zdjęciach było widać moją minę i wzrok uciekający lekko na dół :).

adas
15-06-09, 22:18
Przegrałem te katalogi na kratę, zrobiłem kolejny reset w nadziei że w końcu coś pomoże, ale dalej wyskakuje ten błąd.

O ile to nie jakaś "plama na słońcu" to jednak coś się do końca nie wgrało na kartę jak sugerowali poprzednicy...
kombinuj
zdrówka
adas

xury
15-06-09, 22:19
A podpisałeś aplikację przed zaisnstalowanem ?
Spóbuj odinstalować i na nowo zainstalować, upewnij się co do poprawności scieżek. Rozpakowane katalogi (np winrarem) przegrywaj na kartę. Nie używaj symbianowych dekopresorów.

adas
15-06-09, 22:24
A podpisałeś aplikację przed zaisnstalowanem ?
Hmmm, czego nie wiem?

robbyg
17-06-09, 18:54
witam, niedawno zainstalowalem Sygic'a, wszystko śmiga bardzo fajnie, po za jednym mankamentem, nie wiem dlaczego ale zasu do czasu wyświetla mi sie 'unexpected error' no i mnie wywala...:/ można coś z tym zrobić?? z góry dzięki za pomoc:)

aha, i czy da się zrobić tak, żeby obrazki POI nie pokazywały się w galerii telefonu??

costam000
17-06-09, 19:06
pomożcie....
wyznaczam trasę: Katowice - Dziwnów (zachodniopomorskie). Jak zrobić aby wyznaczył trasę przez Niemcy autostradami ?? Tak jak np wyznacza maps.google czy np Automapa ??? Mam ustawioną szybką trasę. Planowanie trasy nie wchodzi w grę - poruszam się w DE po autostradach - ciężko znaleźć jakieś miasto przez które będę jechać - ogólnie za dużo zachodu aby np w maps.google szukać punktów i wklepywać je do Sygic'a.....

help help help.....

iksow
17-06-09, 19:42
pomożcie....
wyznaczam trasę: Katowice - Dziwnów (zachodniopomorskie). Jak zrobić aby wyznaczył trasę przez Niemcy autostradami ??.

masz mape europy czy tylko polske?

costam000
17-06-09, 20:19
masz mape europy czy tylko polske?

mapy ściągnięte z Twojego postu Xury: PL, CZE, DE, SVK

dracoag
17-06-09, 20:45
mapa 2009.3 jest najnowszą dostępną? i przy okazji orientuje sie jaki jest procent pokrycia powierzchni Polski? Bo tak widze ze do garmina jej sporo brakuje :)

YoungHustla
17-06-09, 20:57
99% drogowe i 49% adresowe.

dracoag
17-06-09, 21:34
nigdy nie uwierze ze 99% bo najwiażniejszych dróg brakuje, np estakada Kwiatkowskiego w gdyni (jest juz od ponad roku)

adas
17-06-09, 22:02
nigdy nie uwierze ze 99% bo najwiażniejszych dróg brakuje, np estakada Kwiatkowskiego w gdyni (jest juz od ponad roku)
Z procentami nie dyskutuj :) W Garminie nie ma jednego ronda koło mnie wybudowanego trzy lata temu. I co z tego - nic. W mapach google (teleatlas) jest od tej wersji 2009.3 (dopiero). I co z tego - tak samo nic. A to mało znaczące rondo. I tylko na tej mapie jest....
zdrówka
adas

xury
17-06-09, 22:04
Łączna długość dróg w Polsce wynosi 370000km. Jeśli brakuje jeden procent to jest około 3700 km, więc wcale nie jest to mało. Każdy ocenia biorąc pod uwagę swoje lokalne podwórko pokrycie drogowe, routing i dokładność. Pewnie że są drogi, których nie ma i pewnie zawsze tak bedzie.

robbyg
17-06-09, 22:44
xury a jak z moimi pytaniami?;p

adas
17-06-09, 22:59
Łączna długość dróg w Polsce wynosi 370000km. Jeśli brakuje jeden procent to jest około 3700 km, więc wcale nie jest to mało.
No właśnie. Dla mnie bardziej niepokojący jest fakt, że tylko 49% procent pokrycia adresowego. Choć i tak parę razy Sygic mnie zaskoczył pozytywnie... Najgorsze jest to, że jak nie zna dokładnego adresu to i tak wytyczy Ci trasę - duży minus - bo poprowadzi do środka ulicy. Ale w Garminie np nie da się wpisać adresu typu 192A :)
zdrówka
adas
PS. Wstawiłem application.skin i .dat z wersji 7.71 do 7.72 i wywala się na wejściu w preferencje planowania.

ersers
18-06-09, 12:42
aha, i czy da się zrobić tak, żeby obrazki POI nie pokazywały się w galerii telefonu??

Zobacz http://www.ipmart-forum.pl/showpost.php?p=119035&postcount=135
powinno dzialac na tel. z FP1 i moze przeczytaj watek w ktorym jest ten wpis...
Ogolnie musisz nadac atrybuty "ukryty" plikom (ale nie katalogom) ktore nie maja sie pojawiac...

dracoag
18-06-09, 12:47
za pomoca jakiegos managera plików (X-plore, ActiveFile) ustaw atrybuty tym plikom na ukryty, wtedy nie beda sie pojawiać.

bajcy
19-06-09, 22:09
Witam Kolegów.
Ostatnio miałem okazje przestestować Sygic-a na dłuższej trasie która była z Nowego Sącza do Wiednia (ok. 500Km) i byłem mile zaskoczony. Mapy maja bardzo dobre pokrycie, pokazują odcinki autostrady, które zostały nie dawno otwarte, a których tom tom oczywiscie nie miał na swoich mapkach, wiec uważam to za bardzo duży plus, wyznaczanie tras, też bardzo dobre w porównaniu np. z Nokia maps która wyznaczyła mi trase na 540 km, sygic wyznaczył krótszą wiec to tez duzy plus ładnie pokazuje zjazdy, pkt POI, ronda itd. Wiec mozna powiedzieć, ze programik udany, ale... no własnie jest jedno ale. Podczas podrózy, dokładniej przy samej granicy słowacko-austrijackiej zaczęły występować problemy, mianowicie nawigacja zaczęła się wyłączac z napisem unexcept error, i tak co chwile, nie pomogł restart tel. po włączeniu działała czasem 10, a czasem 15 min. i od nowa. I teraz nie wiem, czy jest to wina mapy czy całego programu? moim zdaniem, problem tkwi w mapie, bo gdy wracałem i wydostałem sie z austrii wszystko wróciło do normy, pięknie doprowadziła mnie do domu A co Wy o tym sądzicie?? Co moze być przyczyną takich objawów?? dodam jeszcze ze korzystam z wersji 7.71 by Xury

mgoly
19-06-09, 23:55
Witam. Jestem zielony w tym temacie Proszę o pomoc w instalowaniu tej nawigacji. pobrałem spakowane w rar pliki na kompa, wszystko ładnie rozpakowałem. Zgodnie z instrukcją skopiowałem drive, res, maps ma kartę pamięci, skopiowałem również plik Sygic Mobile v7.71S60_unsigned.sis na kartę. Po uruchomieniu tego pliku pisze że trwa przygotowanie do instalacji po czym wyskakuje mi komunikat "Błąd certyfikatu. Skontaktuj się z dostawcą aplikacji" i na tym etapie moja wiedza na ten temat się kończy. Nie rozumiem co tam trzeba podpisac i w jaki sposób to zrobić. Mam nokie 5800 i jeszcze raz Bardzo Proszę o pomoc w instalacji. Dla mnie to z trudne a dla Was to pewno bułka z masłem. Wielkie Dzięki za Pomoc.
Pozdrawiam.

dzid_
19-06-09, 23:59
Jak się jest zielonym to się czyta,
musisz podpisać aplikację albo zhackować system

mgoly
20-06-09, 00:02
w jaki sposób podpisać ta aplikacje?

rafaum
20-06-09, 00:04
http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?t=8349&highlight=helloox tu jest o podpisywaniu i łamaniu systemow

mrtur
20-06-09, 05:02
bajcy Ciekawy przypadek. Sprawdź na symulacji czy będzie to samo. Sprawdź z jakiego pliku mlm w katalogu Maps korzystasz podczas nawigacji. Czy jest w nim prawidłowy wpis o wszystkich mapach które były w obszarze Twojej trasy.
Dla testów zrób symulacje trasy ale usuń i powyłączaj wszystkie POI.

bajcy
20-06-09, 08:47
mrtur.
Zrobiłem tak jak mowiłeś, przeprowadziłem symulacje na dwa sposoby, w pierwszym wyznaczyłem trase nowy sącz- wiedeń, a drugą bratysława wiedeń i w oby przypadkach to samo, wyłączają sie, tylko ze w pierwszym przypadku przed austrią, a w drugim już w austrii, dodam jeszcze ze sprawdzałem to z wylaczonymi pkt. POI.

robbyg
20-06-09, 09:11
noo mi też się czasem tak robi... nie wiem być może to wina telefonu..?

bajcy
20-06-09, 10:16
nie wiem, ale mnie sie nie wydaje zeby to była wina tel. bo gdyby tak bylo to działo by sie tak cały czas. sprawdzałem ją tez jeżdząc po polsce i tutaj problemy nie wystepują, navi działa normalnie

mrtur
20-06-09, 10:42
Jak znajdę czas to ściągnę dodatkowe mapy i przetestuje ale na pewno już nie w tym tygodniu.

xury
20-06-09, 10:59
bajcy, spróbuj z usuniętymi POI, a nie tylko wyłączonymi. Możliwe też, że masz uszkodzony plik mapy, lub mapy krajów z różnych wydań. Miałem podobny przypadek kiedy mapa Słowacji była starsza niż mapa Polski.

robbyg
20-06-09, 11:00
noo w moim przypadku po polsce też tak sie dzieje... trudno powiedzieć jaka może być tego przyczyna..

djpj1
20-06-09, 12:17
kolego ja tak mialem kiedys z mapa Niemiec jak Ty z Austria,tez mi wyskakiwal ten blad co jakis czas...i pomoglo mi sciagniecie nowej mapy gdyz ta co mialem byla jakas nie pasujaca do wersji Sygica.Sprobuj pobrac nowa mape Austrii i przetestuj.

bajcy
20-06-09, 13:05
poszukam nowej mapki, potestuje i napisze jakie będą wyniki:zęby:

bajcy
21-06-09, 07:38
Xury
Te mapki, ktore wrzuciłeś na początku tematu są dobre? bo własnie teraz gdy patrzyłem za mapkami, zauwarzyłęm ze te mapy które mam w tel są 2009.3 wszystkie, bo są od Ciebie z pierwszego postu:zęby:zęby:

xury
21-06-09, 13:07
Tak 2009.3 to najaktualniejsze mapy Europy.

henry_b
21-06-09, 16:48
chce zainstalować ten programik, tylko co do map wystarczy ściągnąć tą mapę z aktualizacji map 2009,3 czy trzeba poszukać starszej wersji i aktualizować.
pytam bo co nie otworze posta z tym programem to tylko aktualizacja i nic wiecej.

adas
21-06-09, 17:46
pytam bo co nie otworze posta z tym programem to tylko aktualizacja i nic wiecej.
Aktualizacja = nowa wersja full
zdrówka
adas

wic1
22-06-09, 01:51
Jeszcze nie przeczytałem wszystkich postów jednak wtrącę swoje trzy grosze do oceny tej nawigacji. Chwilowo porównywałem Garmina, Nokię i Automapę.

Plusy - niewątpliwie fakt dostępności map, prostota w obsłudze(?), wygodny panel informacyjny podczas nawigacji, fajny sposób ostrzegania o różnych pierdołach (wyświetlenie obrazka w dogodnym miejscu).
Sposób prowadzenia jest jasny i zrozumiały.
Np w garminie na skręcie ekran się zawężał by zmieściła się ogromna ikonka skrętu na której była nasza pozycja gps względem skrętu. Niby ok ale zasłaniała kawał ekranu przez co nieco dezorientowała :(

Minusy - nie chce obrazić nikogo ale pokrycie to tragedia :( nie widzi obwodnicy między Wyszkowem a Warszawą a ta ma już chyba rok jak nie lepiej? (oddana w całości ok września a w między czasie były dostępne tylko niektóre pasy itd)
Nie widzi masy ulic, niektóre drogi polne widzi jako asfaltowe (chyba, że nie odróżnia ich a ja się mam domyślać). Patrząc na pokrycie to raczej przypomina mapę z początku tamtego roku albo jeszcze starsze :(
Brak funkcji jechania do jakiejś miejscowości przez inną no ale tu mogę się mylić bo pamiętam, że widziałem gdzieś znaczek "unikaj danego punktu" więc, jedź przez może i też jest.
Mapa dziwnie pracuje z GPS'em. Tzn jak z nią jadę to gdy minąłem skrzyżowanie w realu to po paru sekundach mijam je na ekranie nawigacji :/
Jakaś niewykalibrowana czy to mój telefon nie lubi tych map? :F
Bardzo słaba adresacja w miastach (numery domów).
Brak rysowanych budynków i zabudowań. Kwestia gustu jednak skutecznie traci się poczucie odległości gdy na ekranie jedziemy prosto i strzałka wygląda jak by stała w miejscu bo.... nic nie ma na niej poza drogami ;P
Gdy mapa mówi nam 'skręć w lewo' a my pojedziemy w prawo to ta potrafi się przyciąć i prowadzić nas tak jak byśmy jechali w lewo a dopiero po jakimś czasie zdaje sobie sprawę, że pojechaliśmy w drugą stronę. (często spotykane w sytuacjach gdy mamy np 2 pasy w jedną stronę i zaczynają się lekko rozchodzić w różnych kierunkach)

Pytania - wie ktoś jak usunąć zapisane pozycje z ulubionych? Chyba wszystko przeklikałem :(

Chwilowo jest to ocena po przejechaniu przez Ostrołękę, Warszawę, Wyszków, Ostrów Mazowiecką oraz trasy pomiędzy tymi miastami.

Jeśli uraziłem to przepraszam, jeśli ktoś uważa, że jest to spowodowane "czymś" to oczywiście proszę o sugestie :)

PS: Ściągałem mapy z pierwszych linków.

mrtur
22-06-09, 05:20
Pytania - wie ktoś jak usunąć zapisane pozycje z ulubionych? Chyba wszystko przeklikałem :(

Zarządzenie POI->usuń POI->Wybierasz "ulubione" a w nich interesujący Ciebie punkt do usunięcia

acho
22-06-09, 07:05
Nie uraziłeś, wydaje mi się, nikogo, bo oceniamy tutaj nie ludzi, tylko program.
Odczucia mam podobne do Twoich - fajne menu oraz zarządzanie POI i alertami radarowymi, ale mapa, zarówno jeśli chodzi o aktualność jak i o wygląd, zdecydowanie słabsza od GPMapy z Garmina. Gdyby połączyć w całość GPMapę i menu z Sygica wyszłaby fajna nawigacja.

mecenas
22-06-09, 14:37
Brak rysowanych budynków i zabudowań. Kwestia gustu jednak skutecznie traci się poczucie odległości gdy na ekranie jedziemy prosto i strzałka wygląda jak by stała w miejscu bo.... nic nie ma na niej poza drogami ;P

To, że nie ma budynków 3D to wg mnie zaleta. Wydaje mi się, że twórcy nawigacji - nie mówię tu tylko o Sygic ale o wszystkich programach do nawigacji, zapomnieli do czego ma służyć nawigacja. Otóż ma sprawnie i bez problemów poprowadzić kierowcę z punktu A do punktu B. I zamiast poszerzać bazy adresowe, to bawią się w budynki 3D, które nic nie wnoszą jeśli chodzi o prowadzenie kierowcy do celu.

bajcy
22-06-09, 15:55
xury napisałes coś takiego: " Możliwe też, że masz uszkodzony plik mapy, lub mapy krajów z różnych wydań. Miałem podobny przypadek kiedy mapa Słowacji była starsza niż mapa Polski.. jest to możliwe gdy korzystam z mapek, które znajdują sie na forum i wszystkie są 2009.3?

xury
22-06-09, 17:07
Jeśli wszystkie są 2009.3 to mało pawdopodobne, chyba że uszkodzenie nastapiło w trakcie pakowania lub podczas ściągania. I powiem szczerze, że nie testowałem wszystkich map, ale do tej pory nikt nie zgłaszał problemów.

Mój problem występował ,kilka generacji map i programów temu.

bajcy
22-06-09, 18:04
wiec na to wyglada, ze albo pkt POI przeszkadzają albo tak jak napisałeś, błąd przy pakowaniu, bo mapy wszystkie są 2009.3. a bierzesz pod uwagę winę telefonu?? ze to jednak nie mapy ani program, tylko sam tel?

wic1
22-06-09, 22:46
To, że nie ma budynków 3D to wg mnie zaleta. Wydaje mi się, że twórcy nawigacji - nie mówię tu tylko o Sygic ale o wszystkich programach do nawigacji, zapomnieli do czego ma służyć nawigacja. Otóż ma sprawnie i bez problemów poprowadzić kierowcę z punktu A do punktu B. I zamiast poszerzać bazy adresowe, to bawią się w budynki 3D, które nic nie wnoszą jeśli chodzi o prowadzenie kierowcy do celu.

Po części się z tobą zgadzam. Budynki 3d to taki pic który nie jest istotny. Jednak zarysy (2D) zabudowań podpisane adresami jak np w Automapie są nieocenioną pomocą przy nawigowaniu do konkretnego adresu jak i do odróżnienia większych budowli. No i w czasie jazdy widzisz czy poruszasz się szybciej czy wolniej bo jakoś to "płynie" wokół Ciebie :)

ersers
23-06-09, 00:27
wiec na to wyglada, ze albo pkt POI przeszkadzają albo tak jak napisałeś, błąd przy pakowaniu, bo mapy wszystkie są 2009.3. a bierzesz pod uwagę winę telefonu?? ze to jednak nie mapy ani program, tylko sam tel?

To moze na forum zaczac dodawac sumy MD5 albo SHA1?
Wtedy byla by pewnosc czy plik zostal przeslany poprawnie...:zęby:

dj1987
23-06-09, 08:22
Witam też macie taki problem że się nawigacja spoźnia tzn jest nawet przy predkosci 40km/h jakies 50m za faktycznym położeniem? np nokia maps u mnie nie ma takiego problemu. Można na to coś poradzić?

jeZyk_74
25-06-09, 07:53
Witam koleżanki i kolegów,
Używam Sygica od ponad roku i poza problemami dokładnie opisanymi na forum nie miałem z nim większych kłopotów do czasu zainstalowania wersji 7.71.
Początkowo działała poprawnie prowadząc mnie bezbłędnie po południu Polski do zaszłego tygodnia gdy wjeżdżając do Łodzi wystąpił ten sam błąd co kilkanaście postów wyżej "unexcept error" i program zaczął się wyłączać.
Wszystkie mapy to wersja 2009.03 i w/ mnie nie jest to problem telefonu. P1i z Sygicem w poprzednich wersjach "śmigał prosto" bez żadnego problemu.

xury
25-06-09, 08:23
Może dogrywałeś jakieś punkty POI ? Z sygic jest taka sprawa, że jeśli punkty POI są w wersji dla Sygic 7.5x to może taki problem występować. Ponadto udostępnione przez kolegę mrtur'a wielkie bazy POI są fajne, ale w niektórych znajdują się POI z poza obszaru Polski i być może to powoduje błędy.
Zalecam nadpisanie katalogu res z paczki i tymczasowe fizyczne usunięcie plików POI z karty. Jeśli problem będzie nadal to napisz, a pomyślimy co dalej.

mrtur
25-06-09, 10:37
No właśnie. Ciekawa sprawa. Może faktycznie POI z obszaru poza Polską to knocą. Kiedy je konwerterowałem zauważyłem,że zdarzają się jakieś poza granicą ale filtrowanie wszystkich kategorii i wyszukiwanie to już praktycznie niemożliwe.Miałem możliwość filtru ale w obszarze kwadratu co i tak nie eliminowało by wszystkich bo jak wiadomo Polska nie jest kwadratowa :)

bajcy
26-06-09, 16:14
A wiec tak, własnie przeprowadziłem demonstracje trasy z usuniętymi Pkt POI i zaden błąd sie nie pojawił, wiec na to wyglada ze problemem były POI. teraz tylko trzeba sprawdzić w rzeczywistości czy nie bedzie problemów.
Zdrówko

mrtur
26-06-09, 16:23
Nie ukrywam,że ciekawostką byłoby wyłapać co konkretnie robi error.Czy jakaś jedna kategoria czy to nie ma znaczenia.Może jak się wyłapie tę przypadłość będzie można na przyszłość przy kolejnych konwersjach eliminować to od razu lub poprawić paczkę.Testujesz trasę gdzieś przy granicy.Wystarczy dograć mapę graniczną i sprawdzić jeszcze raz z punktami POI. Jak nie wywali to wina tego,że jednak zdarzają się punkty innych państw w tych paczkach i brak mapy wywala błąd. Jak nie chcesz tego testować zapodaj trasę oraz jakie POI z którego wątku i moment wywalenia błędu ja się chętnie przyjrzę.

henry_b
26-06-09, 23:07
mam pytanko ile można mieć map, jest jakiś limit tak jak w garminie 3 mapy.
czy można wsadzić wszystkie z 1 postu ?

YoungHustla
26-06-09, 23:12
Możesz wrzucić sobie dowolną ilość map.

adas
26-06-09, 23:20
Możesz wrzucić sobie dowolną ilość map.
A sprawdzał ktoś dwie mapy równocześnie z tego samego obszaru? Tak z ciekawości pytam, bo to bez sensu, ale Garmin ma tak...
zdrówka
adas

xury
26-06-09, 23:53
Niby jak to zrobić ? dwa katalogi, lub dwa pliki o tej samej nazwie ? I niby po co ? dwóch na raz i tak nie wyświetli. I na pewno nie bedzie dzialać. Chyba żeby rozpakować np. pol.pak (co się da zrobić) i nazwać rozpakowane pliki np. rus.... Ale to najpewniej sończyloby się 'unexpected error' Jesli ktoś ma takie zamiary to może experymentować.

adas
27-06-09, 00:04
dwa katalogi o różnych nazwach i dwie mapy - różne, ale obejmujące ten sam teren
NP. Cała Europa pod EU i Polska pod PL
Nie pytaj po co - w Garminie tak jest... Masz np Garmin City Navigator z całą Europą + GPMapa obejmująca Polskę. Nie do końca rozumiem sens tego bo jak wybierasz adres to od razu pyta z jakiej mapy. Jakby było to "mundre" to by samo po wpisaniu adresu gmerało po mapach i szukało.. To kolejna rzecz która mnie odrzuca od Garmina.
zdrówka
adas

xury
27-06-09, 00:49
Wiem jak jest w garminie, ale Sygic ma całkiem inny system map więc nie ma sensu takie porównanie, bo nie ma mapy Europy dla Sygic tylko poszczegolnych państw.
Teraz z innej beczki.
Z ciekawości sciągnąłem wersję dla Iphona i zaciekawił mnie mlm z tamtąd:
[EXTEUR]
provider=TA
mapRelease=2009.06
detail=full
7digitPostals=yes

Czyżby nowsze mapy ? Z ciekawości porównalem mapę Austri i jest identyczna jak ta nazywana u nas 2009.3
edit
Sprawa ostatecznie rozstrzygnięta. Mapy dostarczane z wersją Iphone to tzw. 2009.3 Osobiście porównywałem po sciągnieciu.

bajcy
28-06-09, 07:48
Xury napisałes że fajnie było by wyłapać co powoduje error. nie wiem, ale w moim przypadku czesto błąd wyskakiwał po pojawieniu się informacji o danym kraju gdy przekracza się granice, napewno wiesz o co mnie chodzi. tylko ze wtedy wychodziło by na to, ze to nie Pkt. POI, a i jeszcze jedna ciekawostka. nie dość ze pojawiał sie błąd, to jeszcze głos był zmutowany

xury
28-06-09, 09:17
Czy ten zmutowany głos był na moim głosie czy na tym orginalnym ? I na jakiej informacji dźwiękowej ?

bajcy
28-06-09, 11:15
Zmutowany głos był na Twoim głosie, ale to nie wina głosu, tylko programu, bo po restarcie wracało wszystko do normy. na kazdej info.dźwiekowej.

robbyg
28-06-09, 11:28
żeby jeszcze bardziej skomplikować ten temat, to powiem wam, że error wyskakuje nie tylko podczas navigowania, ale czasami nawet przy zwykłym 'bawieniu sie' w menu...

Lupus
28-06-09, 13:43
witam,
w pierwszym poście są zamieszczone mapy różnych krajów. Wiele z nich wyświetla się poprawnie. Niestety mapa Grecji jest jakaś dziwna i mi nie działa. Trzeba jej zmienić jakoś nazwę?

EDIT:
Juz rozwiązałem problem. Po ściągnięciu trzeba zmienić nazwę na *.rar i rozpakować

ersers
29-06-09, 00:16
Czy dziala u Was podświetlenie inteligentne?
Po ustawieiu tej opcji tel. zawsze wygaszal ekran podczas nawigacji i nie zapalal jej nawet podczas manewrow.
Sytuacji nie zmienilo podlaczenie do ladowarki...

Czegos nie wiem czy ta wersja tak ma?

Dodam ze zawsze wlaczone dziala... :)
Moze poprostu uzywam nie tej funkcji?

wic1
30-06-09, 21:30
Witam też macie taki problem że się nawigacja spoźnia tzn jest nawet przy predkosci 40km/h jakies 50m za faktycznym położeniem? np nokia maps u mnie nie ma takiego problemu. Można na to coś poradzić?

Cześć!

Ja mam tak samo :S bladego pojęcia nie mam czemu.

+ ladna
+ kolorowa
+ w miarę prosta jak się nauczymy

- pokrycie dróg
- opóźnienia w położeniu (może jakaś kalibracja czy co?)
- jakoś mało orientacyjne to menu :P chyba, że po przeczytaniu instrukcji by mnie oświeciło ^_^

kubek
30-06-09, 22:51
Jest szansa że macie za dużo wgranych POI do folderu z mapą. Program od razu je wczytuje i wyświetla. Ja mam tylko fotoradarki i działa mi znakomicie. Żadnego opóźnienia, żadnego przycinania.

A jeżeli chodzi o menu, to powiem Ci że wszystko jest w sumie bardzo intuicyjne. Jeżeli już się przyzwyczaisz to w każdej innej nawigacji zabraknie Ci przeglądania mapy, dodawania punktu pośredniego spośród POI i dema trasy.

robbyg
01-07-09, 14:16
dlaczego, gdy wyznaczam dłuższą trasę, to mi wyskakuje: 'próba wyznaczania trasy nieudana'? kiedyś w poprzednich wersjach nie miałem tego problemu...;/ to może być wina za słabego telefonu?? Proszę o jakieś wyjaśnienie i pomoc ;P

wic1
01-07-09, 22:26
Jest szansa że macie za dużo wgranych POI do folderu z mapą. Program od razu je wczytuje i wyświetla. Ja mam tylko fotoradarki i działa mi znakomicie. Żadnego opóźnienia, żadnego przycinania.

A jeżeli chodzi o menu, to powiem Ci że wszystko jest w sumie bardzo intuicyjne. Jeżeli już się przyzwyczaisz to w każdej innej nawigacji zabraknie Ci przeglądania mapy, dodawania punktu pośredniego spośród POI i dema trasy.

Co do poi może teraz bym przytaknął jednak problem z opóźnieniami pojawił się nim je dograłem :p

xury
01-07-09, 22:42
Przejdźcie na wersję 7.71.5529

mrtur
02-07-09, 07:11
Sprawdź dokładność ścieżek do poszczególnych katalogów.
Ze spokojem przeprowadź instalację jeszcze raz DOKŁADNIE wg instrukcji.

buzzer11
02-07-09, 08:45
czy sygic jest lepszy od garmina ? Bo nie wiem czy warto instalować :p

wg. mnie nie, ponieważ ma gorsze pokrycie w mapach aczkolwiek każdy ma różne upodobania

robbyg
02-07-09, 08:49
xury a gdzie tą wersje można znaleźć? bo nie moge jej znaleźć ;P , a co do pytania 'deski klozetowej' <lol> to może po za mapą, to sygic jest wg mnie lepszy w każdej innej dziedzinie;p

ok znalazłem, zainstalowałem, ale nadal przy wyznaczaniu dłuższych tras 'wyznaczanie trasy nieudane' :(

dobra już chyba wiem jak temu zaradzić, poprostu bede musiał korzystać z opcji 'plan podróży' :)

mrtur
02-07-09, 08:59
Panowie a dyskusja na ten ten toczy się tu (http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?t=13251). Więc zapraszam żeby nie "zaśmiecać" tego wątku.

a może ktoś pokazać jak ma wyglądać ścieżka do sygica ??

Instalacja
Katalogi drive, res, maps przegrać na kartę pamięci. Jesli mamy już zainstalowaną wersję (moją poprzednią)7.71 to nie ma takiej potrzeby.
Dodatkowe mapy umieszczać w katalogu maps.
Podpisany plik sis (zależnie od wersji Symbiana) skopiować na kartę. Uruchomić instalkę sis zależnie od wersji telefonu.
Jeśli już mamy zainstalowaną poprzednią niepodpisaną wersję, to tylko wystarczy odinstalować i zainstalować nowy plik sis. Nie ruszając katalogów na karcie.
Jeśli poprzednia wersja to 7.70, konieczne jest usunięcie folderów res drive maps i zastapienie ich tymi z wersji 7.71

E:\Drive\Symbian
E:\Maps\Pol\pol.pak( w przypadku mapy Polski)
E:\Res\ a w nim katalogi Voices,Sounds,Skin i inne

mrtur
02-07-09, 21:24
ta którą znajdziesz przy najnowszym sygicu. Wysil się trochę i poszukaj.

xury
03-07-09, 12:10
Jest keygen dla wersji 7.71.x Temat zamieściłem przez pomyłkę
http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?t=15359

mrtur
13-07-09, 13:32
Pojawiły się nowe głosy Czesio i Blondynka. Zapraszam (http://www.ipmart-forum.pl/showthread.php?p=126512#post126512) do testowania

Simon1313
13-07-09, 14:04
Przejdźcie na wersję 7.71.5529

Czy będzie wersja na wszystkie platformy bo w pierwszym poście wątku widać jest tylko na Symbian, a mnie interesuje Windows Mobile?

lukaszlew77
13-07-09, 17:39
Jeśli chodzi o prowadzenie to jest ok, ale mapy od Tele Atlasu to tragedia. W tej mapie brak nowego mostu w Płocku, który otwarty został 13 października 2007, czyli półtora roku temu. Chodzi o ten (http://maps.google.pl/maps?q=most+solidarno%C5%9Bci+p%C5%82ock&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&split=0&gl=pl&ei=ZGJbSsHUHMnRjAeimbEb&sa=X&oi=geocode_result&ct=title&resnum=1) most - ten sam błąd jest w NDrivie, więc nie można za to winić Sygica, a raczej dostawcę map.